Rychlotesty v Moravskoslezském kraji nepomohou. Chybovost je až 80 procent

23. březen 2020 14:13

Špatné zkušenosti mají moravskoslezští hygienici s rychlotesty na nový koronavirus přivezené z Číny. Jejich chybovost se pohybuje kolem 80 procent, řekla ředitelka Krajské hygienické stanice v Ostravě Pavla Svrčinová.

Vyplývá to z výsledků testů, které přes víkend dělali u lidí na odběrových místech v Ostravě. Hygienici tak i nadále budou využívat rychlotesty společně s běžnými testy.

Čtěte také

„Naštěstí jsme byli tak prozíraví, že se okamžitě hned odebíraly i vzorky na klasické vyšetření a to nám právě prokázalo chybovat těch testů,“ upozornila Svrčinová s tím, že testy vykazovaly falešnou negativitu i pozitivitu.

Dále se tak kraj bude spoléhat na testování v laboratořích. Aktuálně zvládnou zhruba 900 vzorků denně, což je podle Svrčinové za současného stavu dostačující a testování je plynulé.

Do testování by se mohla zapojit ještě další laboratoř, která nyní čeká na potřebný přístroj. Pokud se vše podaří, mohla by v budoucnu být testovací kapacita laboratoří v regionu zhruba dvojnásobná proti stávajícímu stavu.

Spustit audio

Související