S Českým rozhlasem Ostrava darovalo krev 173 lidí

8. září 2004

173 dárců krve, z nichž 8 přišlo poprvé - takový je výsledek dnešní akce Daruj krev s Českým rozhlasem v Moravskoslezském kraji. K odběrům chodili dárci ve Frýdku-Místku, Ostravě a Karviné. V krajské metropoli byla účast nejvyšší, darovat krev přišlo rovných sto lidí. Současně je to ale nejméně v desetileté historii tradiční akce.

Ve Frýdku-Místku se odběry prováděly od šesti do deseti hodin. Přestože středa tam není odběrový den, přišlo do transfúzní stanice frýdeckomístecké nemocnice 18 dárců. Jeden z nich poprvé v životě. Podle primářky Miluše Kubečkové tak akce Daruj krev s Českým rozhlasem splnila očekávání. "Akci hodnotím jako velice dobrou, protože splňuje hlavně svůj účel, a to je získat nové dárce."

Tradičně dobrou odezvu má akce Českého rozhlasu v Karviné. K odběrům tam přišlo 55 dárců, z toho tři prvodárci. Nechyběl ani rekordman pan Jiří Malý. Ten má za sebou už 259 odběrů krve a plazmy.

Daruj krev s Českým rozhlasem

Pavel Klement, který přišel darovat nejdražší tekutinu do krevního centra ostravské fakultní nemocnice, byl u odběru po padesáté. Splácí tak svůj dluh. "Krev potřeboval otec, když byl vážně nemocný." Také další z dárců sám krev nikdy nepotřeboval, jeho rodina ano. "Oba mí synové potřebovali krev při operaci. Takže tak nějak to vracím."

V Ostravě podpořilo akci rovných sto dárců, čtyři z nich byli u odběru poprvé.

Další příležitost darovat krev s Českým rozhlasem bude 8. prosince.

autor: Ivan Sekanina
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.