S náporem covidových pacientů se potýkají i psychiatrické nemocnice

29. leden 2021 12:44

Nejenom běžné nemocnice, ale i další zdravotnická zařízení musí zvládat nápor pacientů s koronavirem. Svou vlastní covid stanici má například Psychiatrická nemocnice v Opavě, protože o nakažené pacienty s vážnou duševní chorobou by se jinak neměl kdo postarat.

Daleko za první zamčené dveře se kvůli nákaze nedostaneme. Tady jsou izolovaní pacienti s covidem, často ti, kteří nejsou kvůli své duševní diagnóze schopni hygienická opatření vůbec dodržovat.

Čtěte také

„Jsou tady pacienti dementní, pacienti s depresí, úzkostí, nebo naopak s psychózou. Pacienti, kteří se léčí dlouhodobě,“ říká zdravotní sestra Hana Dušková.

Podle ní byla maximální kapacita 17 covidových míst často i překročená. Není jednoduché starat se na jednom místě o ty, kteří by jinak měli úplně odlišné režimy. „Jsou tady vlastně pacienti ze všech oddělení v Psychiatrické nemocnici,“ dodává Dušková.

Funguje naštěstí spolupráce se sousední Slezskou nemocnicí, zvládat se to nějak musí, nic jiného nezbývá. „Navzájem se podporujeme a nějak to držíme,“ dodává Radka Lazarová, sestra pro nemocniční hygienu.

Obavy jsou i z dalších měsíců, spousta lidí odkládá hospitalizaci a čeká, až virus zeslábne.

Další nápor přijde, odhaduje ředitel psychiatrické nemocnice Zdeněk Jiříček. „Určitě k tomu někdy dojde, minimálně v květnu, kdy i počasí virus vytěsní. Pak lidé začnou řešit i péči o svoje zdraví, ať už duševní nebo tělesné,“ dodává.

Očkovaná je tady jenom asi desetina zdravotníků, zbytek na vakcínu stále čeká.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související