S rekonstrukcí stěbořické fary pomáhají ‚rafani‘

8. květen 2015

Umí pořádně vzít za práci a brigádu svému faráři nikdy neodmítnou. Řeč je o mladých ministrantech, kteří pomáhají s rekonstrukcí barokní fary ve Stěbořicích na Opavsku. Není divu, že jim místní kostelnice příznačně říká „rafani".

Nevšední oděv nosí v těchto dnech farář, ministranti i kostelnice na faře ve Stěbořicích na Opavsku. Historická barokní budova totiž prochází přestavbou. Proměna čeká sál, kde se schází schola, a taky místnost v patře. Vyklidit a rozebrat část staletého domu dá práci a přináší taky nejedno překvapení. Třeba v podobě několika tun hlíny na starém stropě.

„Potřebujeme vyklidit spodní sál, kde se už začalo s opravou stropu. A bude se také vykopávat a předělávat podlaha,“ říká farář Klement Rečlo, který má pracanty pod taktovkou.

Brigádníci Roman a Vojtěch. Právě na nich je odnosit všechny ty těžké věci. Jsou tam almary, skříně, staré varhany. Ale pomáhají s radostí. A nejsou na to zdaleka sami.

„Tuším, že je těch ministrantů dvaadvacet. Těžké věci nosí takoví ti velcí rafani. Že půjdou na brigádu? Jo, na to slyšeli. Vždycky přijdou, když jsou osloveni,“ chválí kostelnice Jana Bergerová.

Schola bude po rekonstrukci multifunkční, sloužit má třeba různým setkáním. „Je tam starý trámový strop, který chceme zachovat, je to tady vzácnost. Horní sál bude spíše ve starším stylu, takový reprezentační,“ dodává farář.

Zajímá vás, jaké poklady při vyklizení místností ve Stěbořicích našli? Na jaké zajímavosti narazili? Poslechněte si záznam našeho magazínu Křížem krajem – viz odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.