S trasováním pomáhá hygienikům také 40 studentů FBI

31. leden 2022 14:58

Dopoledne zkoušky, odpoledne trasování. Tak vypadá běžný den některých studentů ostravské technické univerzity. I když mají zkouškové období, rozhodli se pomáhat krajské hygienické stanici s obvoláváním lidí nakažených koronavirem. Fakulta bezpečnostního inženýrství (FBI) jim k tomu poskytla speciální simulační centrum, kde mají veškeré vybavení.

Studentka prvního ročníku magisterského studia oboru bezpečnostní plánování má právě jeden z trasujících hovorů. Kolikátý hovor to je, už sama neví. Trasovat krajské hygienické stanici pomáhá už od poloviny prosince.

Čtěte také

„Přes svátky to bylo trošku omezené, ale snažím se aspoň jednou týdně tomu věnovat. Pro mne je lepší využívat učebnu, kam jsem se stavovala třeba po zkoušce. A je to pro mne jednodušší, když už jsem v Ostravě,“ říká studentka.

Sabina Sikorová už má v tuto chvíli všechny zkoušky hotové a trasování se může věnovat naplno. Spolu s ní pomáhá dalších více než čtyřicet studentů z celé univerzity.

„Trasujeme čtyři až šest lidí denně s tím, že dohromady jsme za ten měsíc vytrasovali 190 lidí v prosinci a v lednu už máme přes 350 telefonátů,“ potvrzuje Marek Smetana z fakulty bezpečnostního inženýrství.

Fakulta bezpečnostního inženýrství krajské hygienické stanici pomáhala už během první vlny pandemie. I teď plánují studenti trasovat tak dlouho, jak to bude potřeba.

Spustit audio