S vysvobozením mladých fotbalistů z jeskyně v Thajsku pomáhal i specialista z Hlučína

13. červenec 2018 06:20

Čtyři dny strávil v Thajsku hasič David Kareš z hlučínského záchranného útvaru. Zjišťoval tam, jak by mohla naše země přispět při vyprošťování chlapců, kteří uvízli v jeskyni. Teď se vrátil a popsal své zážitky. Ty první má už z vídeňského letiště. Jemu a jeho kolegovi už tam děkovali za pomoc pracovníci thajských aerolinek.

„I v letadle, nevím, jak se to tam dostalo, pravděpodobně si to tam zavolali, nám letušky děkovaly, že tam letíme. Bylo to na jedné straně velmi příjemné, na druhé straně velmi zavazující,“ vzpomíná statný zástupce velitele záchranného útvaru hasičů z Hlučína David Kareš.

Má už za sebou několik komplikovaných zásahů jako třeba u spadlé lávky v Praze-Tróji nebo při výbuchu muničního skladu ve Vrběticích. V Thajsku měl s pražským kolegou Petrem Vodičkou posoudit, jestli je u jeskyně možné nasadit česká velkokapacitní čerpadla. Na místo dorazili v sobotu.

„Byla tam spousta lidí, spousta dobrovolníků. Když jsem to tam viděl, tak teď mám takový pocit, že bych tomu ani velet nechtěl – ale to říkám nadneseně. Bylo to zvládnuté se vším všudy. Bylo myšleno na veškeré varianty, které se mohly stát,“ vypráví hasič.

Z plánu na přivezení čerpadel nakonec sešlo, protože by se přímo k jeskyni nedostala. David Kareš s uznáním hodnotí také to, že všichni uměli anglicky, takže nebyl problém s komunikací.

„Na těch lidech bylo vidět, že jsou za tu dobu unavení, nervózní. V neděli pak nastala naprostá změna. V momentě, kdy se ty první čtyři podařilo evakuovat, jako kdyby těm lidem spadl ze srdce obrovský kámen. Najednou to bylo plné očekávání, plné euforie, únava opadla,“ vzpomíná.

Oba čeští hasiči bydleli v hotelu ve městě Chiang Rai, takže byli i v kontaktu s místními lidmi. Ti podle Davida Kareše možná ani netušili, ze které země cizinci pocházejí, přesto nešetřili pochvalami.

„Opravdu v tu chvíli jsem cítil, že Česká republika i na druhé straně světa je schopná profesionálně pomoci,“ dodává David Kareš, který po několika dnech v Thajsku teď přemýšlí, jak ještě zlepšit zásahy českých hasičů v zatopeném podzemí. 

autor: Michal Polášek
Spustit audio

Související