Šachty někdejšího Ostravsko-karvinského revíru objede speciální vlak

17. únor 2017

Jedenáct zastávek bude mít v sobotu speciální vlak vypravený Slezským železničním spolkem. Ten společně s Železničním muzeem Moravskoslezským pořádá ojedinělou projížďku po někdejších šachtách Ostravsko-karvinského revíru. Na podrobnosti jsme se v magazínu Křížem krajem ptali člena Slezského železničního spolku Ladislava Antalce.

Jak vás napadlo vypravit speciální vlak po OKR, tedy po Ostravsko-karvinském revíru?

Troufnu si tvrdit, že hlavním hnacím motorem jsem já, protože stejně jako valná většina Ostraváků a lidí z našeho regionu mám kladný vztah k industriálu a historickému provozu železnic. A mám rád šachty, hutě. S nápadem jsme obrátili na společnost AWT, která je majitelem kolejí po Ostravsko-karvinském revíru. Oni říkali, že se jim to líbí, že je to dobrý nápad. Tak jsme vzali vláček a v sobotu pojedeme.

Vlak vyjede v sobotu v 11 hodin z nádraží Ostrava - střed, kam zamíří? A které šachty objede?


O akci je mimořádný zájem, jízdenky byly velmi rychle vyprodané. My ale na místě budeme mít redaktora a reportáž z jízdy uslyšíte v pondělním vydání magazínu Křížem krajem. Nabídneme i obrazový materiál z akce.

Ano, ten první vláček pojede v 11 hodin z nádraží Ostrava - střed a pojede po někdejší báňské dráze, která sloužila ke svozu uhlí v tomto regionu ze všech šachet do centrálního hrušovského nádraží. Pojedeme přes stanice Zárubek, Josefova jáma, Michalova jáma, podíváme se do Doubravy a podíváme se na asi nejzajímavější část, pojedeme i přes velkodůl, někdejší největší černouhelný důl ve střední Evropě, důl ČSA. Dále se potom vydáme po někdejší Severní dráze Ferdinandově, která spojovala Bohumín s dalšími stanicemi a prakticky pojedeme přes Doubravu, Orlovou, Rychvald zpátky do Ostravy. Bude to takové řekněme báňské kolečko.

Budou moci lidé u jednotlivých šachet vystupovat z vlaku? A dozvědí se i nějaké zajímavosti přímo na místech?

Určitě. Máme pro naše cestující připraveny dvě fotozastávky na nejzajímavějších lokalitách. První z nich je lokalita u dolu Michal, kde budeme stát asi deset minut a lidé si budou moci za našeho doprovodu nafotit šachtu i vláček. Potom se přesuneme do Orlové-Poruby k vodní jámě Žofie, která je tedy jedna z činných šachet. Tam si cestující také budou moci pořídit několik neopakovatelných záběrů.

Je sobotní mimořádný vlak ojedinělou akcí anebo chystáte něco podobného do budoucna?

Rádi bychom tímto započali takovou tradiční akci. Prozatím je to akce ojedinělá, ovšem díky ohromnému zájmu – cestující nás vyloženě zavalili a ‚vyzobali‘ nám dva vlaky, takže rádi bychom navázali se společností AWT dlouhodobější spolupráci a tyto industriální linky opakovali. Už teď víme, že máme vyprodány dva vlaky – celkem 600 cestujících, neustále nám zvoní telefony, lidé se doptávají a chtějí jet. Určitě potěším ty, na které se nedostalo, protože už v tuto chvíli podnikáme kroky, abychom tu akci mohli v dubnu zopakovat.

autoři: mik , hup
Spustit audio