Sádlové bochánky se slanými arašídy jsou hitem letošních Vánoc. Recept prozradil Josef Maršálek
Pro svou jednoduchost, nečekanou chuť a výtečný dojem na talíři jsme tento recept pasovali na hit letošních Vánoc. Slané arašídy v sádlovém těstě fungují nádherně. Je to vlastně vylepšený recept na cukroví našich babiček. Výhodou sádla je, že cukroví se nedá téměř zkazit. Vyzkoušejte a dáte nám za pravdu.
Postup
- 150 g sádla
- 230 g hladké mouky
- 150 g cukru
- 150 g slaných arašídů
- 1 g skořice
- Na dokončení
- 2 lžíce kakaa
- 1 lžíce moučkového cukru
- zlatý potravinářský sprej
Připravíme si dostatečně velkou mísu, do které dáme postupně všechny ingredience: mouku, cukr, menší a kulatější slané arašídy (ideální velikost je jako nehet malíčku). Pokud jsou moc velké, přesekáme je nahrubo sekáčkem. Přidáme mletou skořici a na závěr vepřové sádlo.
Sádlo není do těst tak obvyklé, je ale výhodnější než máslo, protože je to stoprocentní tuk, takže v podstatě nehrozí, že bychom při delším hnětení těsto znehodnotili.
Ze všech ingrediencí uhněteme hladké, nelepivé těsto, které je kompaktní a krásně se z něj tvaruje. Na digitální váze si odvážíme 12 až 15gramové kousky těsta a v obou dlaních vytváříme hezké kuličky. Tím, že si každý kousek těsta odvážíme, se výsledné kousky cukroví propečou všechny stejně. Žádný bochánek se nám nespálí.
Kuličky pokládáme na plech vyložený pečicím papírem. Kuličky by se měly v troubě zploštit do tvaru bochánku. Pečeme na horkovzduch při teplotě 165–170 °C zhruba 12–15 minut. Pokud nemáme horkovzduch, pečeme při 185–190 °C a plech dáváme spíš do spodní části trouby.
Bochánky by měly být zespoda upečené dozlatova až zlatohněda. Pro kontrolu jeden vytáhneme.
Ještě teplé je přes sítko poprášíme kakaem, a potom moučkovým cukrem, abychom vytvořili lehce mramorovaný efekt. Pro ještě lepší design je můžete posprejovat zlatými třpytkami.
Josef Maršálek
Prazáklad sádlových bochánků má od babičky Boženky, která je dělala kakaové. Dělala do nich důlek a do něj dala marmeládu. „Jednou vykouzlila bílou variantu, že po upečení je obalila v mletých vlašských ořechách a já jsem si tenkrát myslel, že je to absolutní vrchol delikatesy.“
Pečení s Josefem bylo jako vždy veselé a ochutnali jsme během něj i jeho domácí pomazánky a výpěstky ze zahrady.