Šatník. Sbírka oblečení a dětských věcí pro rodiny samoživitelů pomáhá i v Opavě

28. duben 2021 07:20

Místo sportovního nářadí jsou všude stojany s oblečením, krabice s botami, ale i hračky a další věci pro děti. Tak to vypadá v tělocvičně Mendelova gymnázia v Opavě. Sbírka pro rodiny samoživitelů oslovila spoustu dárců a díky nim si můžou přijít rodiče vybrat to, co nejvíce potřebují. První výdejní den je právě dnes.

Poslední rovnání a třídění. Pomáhají i maminky, které samy potřebují něco pro své malé děti. Věci jsou tady pro všechny, kteří se předem zaregistrují a prokáží, že jsou skutečně samoživitelé. Pak už si můžou odnést cokoliv.

„Tady jsou dívky dva až zhruba patnáct, chlapci – je tady spousta bot, puzzle, knihy. Máme tady i kočárky, kola, taky nádobí,“ ukazuje na všechno, co dárci přinesli, organizátorka Markéta Čuříková.

Podobné sbírky jsou i v dalších městech, hlavně v Čechách. A právě teď v době, kdy jsou obchody zavřené. „Na začátku roku jsem to viděla u paní Nory Fridrichové z České televize, která sbírku vlastně začala. Mám spoustu kamarádek, které mají malé děti a řeší dnes a denně, komu mají dát ty věci po dětech,“ dodává Čuříková.

Takže opavská část sbírky nazvané Šatník je poprvé otevřená dnes a potom ještě v pátek a v sobotu. Z tělocvičny musí všechno pryč, aby bylo zase místo pro žíněnky.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související