Sbírka má pomoci rodinám z domu, který v Ostravě poškodil výbuch

7. březen 2021 13:40

Radnice městského obvodu Ostrava-Jih vyhlásila sbírku na pomoc obyvatelům domu, který minulý týden poškodil výbuch a požár varny pervitinu. Exploze narušila statiku budovy. Šest bytů je stále neobyvatelných. Obvod zajistil rodinám náhradní ubytování.

„V současné době jsme zajistili ubytování lidem z šesti poškozených bytů. Starší obyvatelé využili možnosti bydlení v Domovech s pečovatelskou službou, ostatní v obecních bytech,“ uvedl starosta Martin Bednář (ANO). Dodal, že radnice také obyvatelům pomohla se zajištěním potravin i oblečení. Úředníci pomáhali také s podáním žádostí o dávky mimořádné okamžité pomoci.

Starosta dodal, že městský obvod zajistil konání veřejné sbírky, jejíž výtěžek bude poskytnut obyvatelům domu k překlenutí jejich současné tíživé sociální a ekonomické situace. „Především na rekonstrukci a nákup nového vybavení bytů. Výtěžek sbírky nebude poskytnut osobám, u kterých by poskytnutí bylo v rozporu s obecními morálními zásadami. Finanční podporu rozhodně nedostanou lidé, kteří explozi nelegální výrobou metamfetaminu způsobili,“ upozornil starosta.

Lidé mohou přispět na účet 123-1957160267/0100 do 30. června.

Výbuch dům v Ostravě-Hrabůvce poškodil minulý týden. Při explozi se zranilo šest lidí. Sedmatřicetiletý muž, který při explozi utrpěl popáleniny na více než polovině těla, je stále ve vážném stavu ve Fakultní nemocnici Ostrava. Podle policie v domě explodovala výrobna pervitinu. V té souvislosti kriminalisté už obvinili osmačtyřicetiletého muže.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související