Sbírky pro sirotky a rodiny mrtvých horníků vynesly už přes půl milionu korun

23. prosinec 2018 17:00

Sbírky na podporu sirotků či rodin 13 horníků, kteří zemřeli ve čtvrtek v Dole ČSM ve Stonavě na Karvinsku, vynesly už víc než 500.000 korun. Jedno konto spravuje Spolek Svatá Barbora, druhé Nadace OKD. ČTK to dnes řekli představitelé těchto organizací. Výbuch metanu a následný požár 880 metrů pod zemí nepřežilo 13 mužů, z toho 12 Poláků a Čech.

Spolku Svatá Barbora už přišlo víc než 450.000 korun. „Jsme vděčni. Děkujeme za všechny dary jménem sirotků,“ řekla ČTK předsedkyně výboru spolku Monika Němcová. Peníze pro sirotky mohou lidé posílat i nadále na účet spolku 1657156389/0800 s variabilním symbolem 20122018, který odpovídá datu neštěstí.

Takto získané prostředky spolek rozdělí výhradně mezi sirotky, kteří po hornících zůstali. „Jako spolek můžeme podporovat právě jen hornické sirotky,“ uvedla Němcová a dodala, že půjde minimálně o deset dětí. „Přesný počet ale v tuto chvíli nemáme,“ řekla.

Bánští záchranáři vyprostili další tři mrtvé z dolu ČSM, podle průzkumu stále hrozí výbuch

Znak Dolu ČSM Sever ve Stonavě na Karvinsku. Při výbuchu 20. prosince 2018 zemřelo v dole třináct horníků

Bánští záchranáři v neděli vyprostili z podzemí ostatky dalších tří horníků, kteří ve čtvrtek zahynuli při neštěstí v Dole ČSM Sever ve Stonavě na Karvinsku, řekl mluvčí OKD Ivo Čelechovský. Nedělní krátký průzkum také ukázal, že v místech výbuchu jsou stále extrémně vysoké koncentrace metanu, lokalita proto bude uzavřena vybudovanými hrázemi. Čtvrteční výbuch a následný požár si vyžádal 13 životů.

Druhý účet, na který zatím dorazilo asi 85.000 korun, v pátek zřídila Nadace OKD společně s těžařskou společností OKD. „Celkový výtěžek bude rozdělen postiženým rodinám z důlního neštěstí na Dole ČSM Sever. Číslo účtu je 342342342/0800,“ uvedl mluvčí firmy Ivo Čelechovský.

Ředitelka nadace Karolína Preisingerová ČTK řekla, že tyto peníze budou rozděleny mezi všechny rodiny bez ohledu na to, zda v nich jsou, nebo nejsou děti. „Sbírka není časově omezená. V lednu uvidíme, jak dlouho ji necháme. Záleží na dohodě s OKD,“ řekla.

Metan explodoval v severní části dolu ve čtvrtek odpoledne. Výbuch a následný požár nepřežilo 13 horníků. Dalších deset utrpělo zranění.

Společnost OKD v sobotu oznámila, že 27. prosince začne vyplácet peníze určené na podporu rodinám horníků, kteří zemřeli. Nejprve půjde podle Čelechovského o okamžitou sociální výpomoc několika desítek tisíc korun. Další peníze ve výši až 240.000 na osobu žijící ve společné domácnosti se budou vyplácet později.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související