Sboristé míří k finiši festivalu Poodří Františka Lýska

15. červen 2012

Jistebník oživil zajímavou tradici. Kromě své rybníkářské tradice jej lidé vnímají také jako místo, kde pracoval a významný sbormistr František Lýsek. V Jistebníku založil první školský sbor v Česku. Řeč je o Jistebnických zpěváčcích. A právě po Františku Lýskovi se jmenuje festival, který jde právě do finále.

Spojit folklórní tradici a sborový zpěv. To byla hlavní myšlenka zakladatelů festivalu Poodří Františka Lýska. U jeho zrodu stála Eliška Krejčíčková. A pochvaluje si, že festival si za devět let svého trvání vydobyl už pevné místo v kulturním dění mikroregionu Poodří.

„Bývá to obyčejně kolem pětadvaceti souborů, skoro 700 účinkujících, což určitě není málo na jeden festival, který je trošku zvláštní tím, že se nekoná v jednom týdnu na jednom místě, ale právě že je to takový festival putovní – je umísťován do obcí, které jsou s Lýskem spojeny,“ říká Krejčíčková.

„To mě baví víc. Ta tradice. Nám se to líbí, máme to v rodině. Můj děda hrál, taťka hrál, já hraju taky, moje děcka budou taky a vnuci taky. O to se postarám,“ slibuje se smíchem Jakub Malucha z cimbálové muziky Tragač.

Ta byla také jedním z účastníků festivalu Poodří Františka Lýska. A právě František Lýsek je znám svou unikátní intonační metodou. Poprvé ji vyzkoušel na dětech v Jistebníku, kde v roce 1929 založil dětský pěvecký sbor.

„Určitě ne všechny děti, které se shromažďovaly tehdy ve škole, byly talentované, měly dobrý hudební sluch a přece jenom se mu podařilo zpívat. A i dnešní kantoři říkají, že ti, kteří chtějí, tak dokáží s dětmi zpívat. A bylo by to dobře, kdyby tomu tak i dnes na školách bylo,“ dodává ředitelka festivalu Eliška Krečíčková.

Dětským hláskům bude patřit zítřejší odpoledne v Jistebníku. Dnes se ve Staré Vsi nad Ondřejnicí chystá od 18:00 vystoupení folklorních souborů. Mezi nimi se představí i hosté z Kolumbie.

Spustit audio