Schönberg & Čajkovskij: Smyčcové sextety

10. září 2020

Nová nahrávka Jana Mráčka, Markéty Vokáčové, Kristýny Fialové, Karla Untermüllera, Petra Nouzovského a Ivana Vokáče. Poslechněte si recenzi Milana Bátora.

(…) Na počátku údajně stálo pozvání do koncertního cyklu Svátky hudby Václava Hudečka. Potom přišla koronavirová krize, během níž umělci mohli komunikovat s publikem pouze prostřednictvím live streamů. Nahrávka, kterou dnes posloucháme je záznamem takového koncertu, který se uskutečnil 21. dubna letošního roku. Díky Nadačnímu fondu Impulz se na benefičním koncertě v Sukově síni Rudolfina natočily dva velké skvosty komorní hudby. Jsou jimi Smyčcový sextet Zjasněná noc Arnolda Schoenberga a dále Smyčcový sextet D dur op. 70 Petra Iljiče Čajkovského s podtitulem Suvenýr z Florencie. (…)

(…) Hra šestice interpretů je zřetelně kultivovaná a projasněná, srší entuziasmem a nepostrádá výstižné tempové, dynamické a agogické odstínění. Zvláštní pochvalu si zaslouží sametová zvukovost, melodická brilance a rytmická spontaneita. (…) Nahrávka je svědectvím, že živá hudba je člověku blíž, než studiové aranžmá, je prostě autentická a zachycuje věrně společný čas. Ve vzdálené budoucnosti se tohle album možná stane unikátní kuriozitou, vzniklo totiž v době, kdy hudebníci hráli tak trochu všemu navzdory, a tudíž s obrovskou láskou k hudbě. (…)

Nahrávka vyšla u vydavatelství ArcoDiva.

Spustit audio