SDH Jančí. Úspěšní v dárcovství krve a rádi recyklují

19. únor 2016

Sbor dobrovolných hasičů z obce Jančí, což je část Březové na Opavsku, oslaví za dva roky 130 let od svého založení. Vznikli v roce 1888 jako sbor německých požárníků a v roce 1922 se pak sbor stal domovem místních českých dobrovolníků.

V obci Jančí žije dnes 168 obyvatel. Ve sboru je jich 89 a to velkých i těch malých. „Dali jsme dohromady družstvo dětí, zatím máme těch nejmenších devatenáct," říká Michaela Šolastrová, jedna ze tří vedoucích.

Na otázku, jak se jim daří děti motivovat, aby na soutěžích vyhrávaly, odpověděla: „Například jsme jim slíbili za dobré umístění třeba návštěvu kina nebo bazénu. To zabralo a děti jely naplno." Vedoucí dodržely slib a děti se dostaly za odměnu na výlet do kina v Opavě.

Řídit Máňu je sen

Sbor dobrovolných hasičů v Jančí nepatří k bohatě vybaveným zásahovým jednotkám. Mají starou Avii, které říkají Máňa. Přesto právě tento zásahový dopravní prostředek patří k velkým lákadlům pro děti, které si přejí jediné, usednout za volant tohoto auta a na chvíli si představovat, že jedou pomáhat druhým.

Bacha na holky z Jančí

Ženské závodní družstvo patří k týmům, ze kterého jde údajně strach. V okolních obcích a dobrovolných hasičských sborech se ví, že když na závody přijede družstvo děvčat z Jančí, pak je nutné bojovat naplno, protože získání předních příček nebo poháru je doslova v ohrožení.


Dobrovolné hasiče z obce Jančí můžete až do pátku 26. února 2016 do 15 hodin podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI JANCI na číslo 90 011 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH. Počet hlasů z jednoho telefonního čísla není omezen.

V průběhu celého roku pořádají místní hasiči spoustu kulturních a společenských akcí pro obyvatele obce. Například originální stanování pro děti Spaní s Bílou paní je pro všechny školáky z okolí.

„Organizujeme také pátým rokem Den země, další akcí je třeba Recyklujeme s hasiči a také dárcovství krve, a v tom jsme v okolí nejlepší," dodává náměstek starosty SDH Jan Turovský.

Celý medailonek hasičů z obce Jančí v soutěži Dobráci roku si poslechněte v odkazu ‚Přehrajte si celý příspěvek‘.

autor: Artur Kubica
Spustit audio