Šéfové bruntálské policie stále mimo službu

3. říjen 2001
Pod kůži

Bruntálský úřad vyšetřování a okresní policie se otřásla v základech. Šéfové obou institucí byli postaveni mimo službu za zneužití pravomocí veřejného činitele. Ředitel Okresního úřadu vyšetřování Zdeněk Ščerba měl při silniční kontrole ovlivňovat policejní hlídku, aby zjištěný přestupek vůbec nešetřila. Okresní policejní ředitel je pak stíhán za to, že když se o celé věci dozvěděl, případ neoznámil Inspekci ministra vnitra.

Autor 2: Marián Danos a Jan Paterman jsou obyčejnými policisty malého oddělení ve Vrbně pod Pradědem. Koncem června se stali hlavními hrdiny příběhu, který v mnohém připomíná slavný francouzský film "Prohnilí".

Autor 1: Zastavili terénní vůz, který řídil opilý muž. Na místě spolujezdce seděl šéf bruntálských vyšetřovatelů Zdeněk Ščerba. Policisté se stali terčem vyhrožování a zastrašování.

Autor 2: Vraťme se ale na začátek, jak to popisuje policista Marián Danos.

Marián Danos, policista: Když jsme přijížděli do obce Karlovice, tak do protivky vjel řidič, který nás oslnil a najel na mě, musel jsem uhnout do příkopu. Na základě toho jsme otočili vozidlo s kolegou a toto vozidlo jsme pronásledovali a za obcí Karlovice jsme ho zastavili.

Autor 1: Další průběh událostí upřesnil jeho kolega.

Jan Paterman, policista: Ještě nežli jsme došli k vozidlu, abychom někoho požádali o předložení dokladů a o kontrolu, tak z místa spolujezdce vystoupil muž, který na nás začal křičet, že je vysoce postaveným důstojníkem okresního úřadu vyšetřování, že ho nemáme zdržovat, máme ho okamžitě pustit, že spěchají domů z lovu.

Marián Danos, policista: Ovlivňoval mě v tom stylu, že prostě pili, že byli na lovu, ať je pustíme. Že je máme okamžitě pustit, jinak že nás vysvleče z uniformy. Začal tam telefonovat nějakým dalším důstojníkům na okrese s tím, že je tam obtěžujeme svým zákrokem. Ve vozidle spal ještě další člověk, byly tam palné zbraně dlouhé, skutečně jeli z lovu.

Autor 2: Ano, slyšeli jste správně. Posádka terénního vozu, který řídil opilý muž, se vracela z lovu. Podobné manýry okresních funkcionářů si mnozí z nás pamatují z minulého režimu. Včetně arogantního a povýšeného jednání ve stylu já jsem ten a ten a mně se nic stát nemůže.

Autor 1: Policisté se ovšem zastrašit nedali. Opilého řidiče převezli do nemocnice, kde potvrdili, že má alkohol v krvi. Když z nemocnice odcházeli, potkali jednoho bruntálského vyšetřovatele, jak to uvedl Jan Paterman.

Jan Paterman, policista: Ten nás informoval s tím, že se jedná o mstivého člověka, že se máme na to vykašlat. Že to máme vyřešit blokově, že si naděláme zbytečné problémy. Že s tím člověkem stejně nic nezmůžeme a že to skončí v koši a tak podobně. Když jsme vyšli ven, tak vlastně tam měl služební vozidlo, kde seděli zbývající dva z toho zastaveného vozidla.

Autor 2: Na bruntálského šéfa vyšetřovatelů tedy před nemocnicí čekal jeho podřízený se služebním vozem. Tento vyšetřovatel měl podle našich informací tzv. dosah. Laicky řečeno pohotovost pro případ, že by musel vyjet k řešení nějakého deliktu. Otázkou zůstává, jak rychle by se na místo činu dopravil, když policejním autem vezl svého nadřízeného s jeho známým.

Autor 1: Příběh ovšem zdaleka nekončí. Policisté potkali tento vůz při projížďce okresem ještě jednou.

Marián Danos, policista: Když jsme jeli zpátky do rajónu, tak jsme potkali opět to samé vozidlo, které nás ohrozilo v Karlovicích, kde jsme poznali opět stejného řidiče a za tímto vozidlem jelo služební vozidlo, které bylo před první pomocí. Na to jsme to s kolegou otočili a opět jsme udělali stejné úkony.

Autor 2: Podruhé se choval ten šéf bruntálské vyšetřovačky jak?

Marián Danos, policista: Stejně arogantně jako při prvním jednání. Prostě on je šéf a my jsme podřízení a co si to dovolujeme ho zastavovat a obtěžovat. Natož ještě podruhé a jestli to myslíme vážně a podobné věci.

Autor 2: Na celou záležitost někdo anonymně upozornil Inspekci ministra vnitra. Zdeněk Ščerba už čelí trestnímu stíhání.

Autor 1: Náměstek řiditele Krajského úřadu vyšetřování v Ostravě Jiří Tomalík potvrdil, že do uzavření případu bude Zdeněk Ščerba postaven mimo službu.

Jiří Tomalík, Krajský úřad vyšetřování, Ostrava: Pokud je to přesně tak, jak je to uvedeno v usnesení, tak je to nechci říct politováníhodné, ale zřejmě nezbývá než říci, že by něco takového dělat neměl. Pokud je to tak, jak je to uvedeno v usnesení, tak je dobré, že se to bude řešit a čím dřív, tím líp.

Autor 2: Spolu se šéfem bruntálských vyšetřovatelů je ze zneužití pravomoci veřejného činitele obviněn i bruntálský policejní řiditel Milan Navrátil. I on je dočasně postaven mimo službu. Vyšetřovatel mu klade za vinu, že když se o popsaných událostech dozvěděl, neinformoval Inspekci ministra vnitra nebo krajský úřad vyšetřování.

Autor 1: Severomoravský policejní ředitel Radim Pražák ovšem říká, že Milan Navrátil s rozhodně nesnažil maskovat nevhodné chování šéfa bruntálských vyšetřovatelů.

Radim Pražák, severomoravský policejní ředitel: Podle názoru vyšetřovatele měl v jednání pana Ščerby, které bylo popsáno ve služebním záznamu, spatřit trestný čin. A jestliže se dozvěděl o spáchání trestného činu a jestliže ho spáchal policista, měl tuto skutečnost oznámit na inspekci, což on neučinil. Tady z jeho strany nešlo o žádnou snahu zabránit dalším šetřením nebo ovlivnit šetřící orgány v tom smyslu, aby celá ta věc byla smetena se stolu.

Autor 2: Tuto skutečnost potvrzuje i policista Jan Paterman.

Jan Paterman, policista: U pana řiditele proběhlo jednání, kde se nás ptal, zda se jedná o stížnost nebo pouze o informaci. Když jsme mu sdělil, že úřední záznam je napsaný jak je napsaný, že je zde popsaná celá kauza a že nám nepřísluší ji posuzovat, zda se jedná o trestný čin, že prostě z naší strany to bylo popsání situace a žádná stížnost.

Autor 1: Bývalý bruntálský policejní řiditel Milan Navrátil se s námi o celé věci odmítl bavit.

Milan Navrátil, bývalý bruntálský policejní řiditel: Nechci na to teď reagovat.

Autor 1: Z dostupných informací vyplývá následující. Bruntálský policejní řiditel své policisty za uvedený zákrok pochválil. Oni samotní stížnost nechtěli podat a on o zjištěných skutečnostech nikoho neinformoval. Není na nás soudit, jestli to byl úmysl či skutečně pouhá nedbalost.

Autor 2: Daleko více zarážející je ale chování bruntálského řiditele úřadu vyšetřování Zdeňka Ščerby. Jeho výroky typu - jestli toho nenecháte, vysvlíknu vás z uniformy, jako by zavála atmosféra let dávno minulých, kdy si byli sice všichni rovni, ale někteří si byli rovnější. Podobně celou věc vnímají i zasahující policisté.

Jan Paterman, policista: Já sloužím deset let a slouží tady ještě hodně starých lidí, kteří si pamatují ty staré časy, zbavit se toho je asi pro ně velmi těžké. Já zastávám názor pani komu padni.

Marián Danos, policista: Já myslím, že náš přístup byl profesionální. Udělali jsme to tak, jako se dělají úkony s každým člověkem. Na všechny je stejný metr.

Přepsal: Česká informační agentura

autoři: ada , mrk
Spustit audio

Více z pořadu