Semínkovna z vás udělá dárce i obdarovaného

4. listopad 2015

V pořadí druhou Semínkovnu v Plzni najdete od středy 4. listopadu v Národopisném muzeu Plzeňska na náměstí Republiky 13.

O Semínkovnách

Semínkovny už delší dobu fungují v USA, první evropská byla otevřena loni ve Francii, následovaly další v Holandsku, Belgii a České republice. U nás jich už brzy bude 17.

Cílem iniciativy je podpora svobodného sdílení osiva, semínkaření a tradičního zahradničení bez chemie, podrobnější informace o ní zjistíte na internetových stánkách této iniciativy.

Princip fungování Semínkovny

Do Semínkovny můžete věnovat doma vypěstovaná semínka okrasných i užitkových rostlin, odnést si můžete semínka darovaná jinými pěstiteli. Doma je vysejete a z následující úrody zase část semen donesete do Semínkovny, aby z nich měli užitek ostatní. Do Semínkovny nepatří kupované ani z hybridních (F1) nebo geneticky modifikovaných (GMO) rostlin získané osivo.


Podělte se o své poklady a podpořte novou plzeňskou Semínkovnu! Do Národopisného muzea Plzeňska můžete přijít dnes od 17 hodin nebo kdykoliv v otvírací době.

Provoz plzeňských Semínkoven
Semínkovnu v Národopisném muzeu Plzeňska na nám. Republiky 13 navštivte v jeho běžné návštěvní době, tj. denně kromě pondělí v čase 10:00-18:00 hodin.

Můžete také využít nabídku první plzeňské Semínkovny, která je vám k dispozici od poloviny října 2015, na adrese Slovanská 11, ve všedních dnech v čase 10:00-12:00 a 14:00-16:00 hodin.

Proč semínkařit

Pěstování z vlastních semen vám ušetří peníze utrácené za osivo, přinese radost ze zcela, od A až do Z, vlastních rostlin a navíc dá jistotu, že odrůdy na vaší zahradě nebo balkónu jsou doopravdy ty, které pěstovat chcete. Semínkařením také můžete přispět k zachování krajových odrůd a biodiverzity, čímž uděláte dobrý skutek pro příští generace.

Semínkovna v Národopisném muzeu Plzeňska

Právě studium, mapování a podpora krajových odrůd a domácího pěstování je jedním z důvodů vzniku Semínkovny v Národopisném muzeu Plzeňska.

„Takže v zásadě to využijeme i k tomu, abychom naše sbírky trochu obohatili, byť třeba by to dokumentovalo fakt, že lidé už tradiční rostliny vlastně nepěstují, ale věříme, že je ještě pěstují,“ objasňuje vedoucí Národopisného muzea Michal Chmelenský.

Evidenční pytlíček projektu Semínkovna v Národopisném muzeu Plzeňska
Evidenční pytlíček projektu Semínkovna v Národopisném muzeu Plzeňska
V pořadí druhou Semínkovnu v Plzni najdete v Národopisném muzeu Plzeňska
Spustit audio