Senátní duel před 2. kolem volby: Ivo Gondek a Leopold Sulovský, obvod 71 - Ostrava-město

9. říjen 2018

Do druhého kola senátních voleb ve volebním obvodu Ostrava-město postoupili dosavadní senátor Leopold Sulovský (Ostravak) a majitel cukrárny Ivo Gondek (ANO). Vítěz Sulovský získal 24,82 procenta hlasů, druhý Gondek dostal 19,19 procenta voličů. Voleb se zúčastnilo 29,76 procenta voličů.

Čtěte takéVýsledky voleb: Ostrava 1. kolo

Postupující do druhého kola se dnes po 18. hodině sešli ve vysílacím studiu Českého rozhlasu Ostrava. Senátní duel jsme vysílali živě, záznam je zde, můžete si ho kdykoli poslechnout.

Vizitky postupujících do 2. kola senátních voleb v obvodu č. 71 Ostrava-město:

Ivo Gondek (57; nestraník za ANO) - Podnikatel, v roce 1999 založil rodinnou firmu, která v současnosti provozuje bistra a cukrárny v Ostravě, Olomouci a Praze. Obrat společnosti v loňském roce dosáhl 80 milionů korun. Vystudoval kovy a korozní inženýrství na VŠCHT v Praze, poté pracoval jako technický specialista v Nové huti v Kunčicích, od roku 1990 podniká.
V minulosti provozoval prodejnu lahůdek a městské koupaliště v Orlové, působil také jako ředitel prodejních sítí společnosti CCS. Jeho kampaň se opírala o heslo: Pro sladší život v Ostravě. Chtěl by se zaměřit na zjednodušení nadměrné administrativy za přispění moderních technologií. Je ženatý, má syna a dceru.

Leopold Sulovský (64; hnutí Ostravak) - Horolezec, první český přemožitel nejvyšší hory světa Mount Everest. Senátor (od roku 2012), zastupitel města Ostrava (od roku 2010). V komunální politice v Ostravě působí od roku 2006, kdy byl zvolen za SNK-ED do zastupitelstva městské části Moravská Ostrava a Přívoz. Od roku 2010 se angažuje v politickém hnutí Ostravak.
Vystudoval stavební průmyslovku a brněnskou stavební fakultu, pracoval ve Vítkovických stavbách Ostrava. Od roku 1997 je majitelem a manažerem dvou obchodů s outdoorovým vybavením. Horolezectví se novojičínský rodák věnoval od mládí, byl mimo jiné československým reprezentantem. V 70. letech zdolal Matterhorn nebo Mont Blanc a v následující dekádě přibyly Sulovskému na kontě první sedmitisícovky v sovětském Pamíru (tehdejší Pik Lenina či Pik komunismu). O Mount Everest se neúspěšně pokusil již v roce 1987, o tři roky později vystoupil na svou první osmitisícovku, Dhaulágirí. Nejvyšší horu světa zdolal v květnu 1991 společně s Italem Battistinem Bonalim, a to krajně obtížnou severní stěnou. Je ženatý, má dvě děti.

autor: tif | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související