Senátní duel před 2. kolem volby: Simona Horáková a Herbert Pavera, obvod 68 - Opava

8. říjen 2018

Do druhého kola senátních voleb ve volebním obvodu Opava postoupili starosta Bolatic a bývalý senátor Herbert Pavera (TOP 09) a učitelka Simona Horáková (ANO). Vítěz Pavera získal 36,27 procenta hlasů, druhá Horáková dostala 21,54 procenta voličů. Voleb se zúčastnilo 44,17 procenta voličů.

Čtěte takéVýsledky voleb: Opava 1. kolo

Postupující do druhého kola se dnes po 18. hodině sešli ve vysílacím studiu Českého rozhlasu Ostrava. Senátní duel jsme vysílali živě, záznam je zde, můžete si ho kdykoli poslechnout.

Vizitky postupujících do 2. kola senátních voleb v obvodu č. 68 Opava:

Simona Horáková (45; ANO) - učitelka, zástupkyně ředitele na základní škole Edvarda Beneše v Opavě. Od roku 2014 je za ANO členkou zastupitelstva v Opavě.
Vystudovala Pedagogickou fakultu v Ostravě. Její pedagogická kariéra začala před 27 lety na základní škole ve Velkých Hošticích. V minulosti učila také na základní škole ve Služovicích. V Senátu by se chtěla zaměřit na oblast školství, infrastrukturu obcí a pomoc seniorům. Je vdaná, má syna.

Herbert Pavera (60; člen TOP 09 za koalici Společně pro Opavsko - STAN, ODS a TOP 09) - pedagog, starosta obce Bolatice (od 1998). Do Senátu kandiduje také s podporou Strany zelených a Soukromníků. Předseda Sdružení obcí Hlučínska. Do zastupitelstva Bolatic byl poprvé zvolen v roce 1990, do roku 1998 byl místostarostou.
Vystudoval učitelství matematiky a chemie pro základní školy na Pedagogické fakultě v Ostravě, učil na základní škole v Opavě, kde působil v letech 1992-1998 jako ředitel. Do TOP 09 vstoupil v roce 2015, působil jako předseda expertní komise TOP 09 pro zemědělství a venkov. V letech 2013-2017 byl poslancem. V loňských volbách do Sněmovny byl lídrem strany v Moravskoslezském kraji, ale neuspěl a mandát poslance neobhájil. Je ženatý, má dvě dcery.

autor: tif | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související