Senioři stále častěji využívají speciální kontaktní místa, tzv. Senior Pointy

21. listopad 2017

V Moravskoslezském kraji přibývá takzvaných Senior Pointů. Jsou to místa, která seniorům pomůžou třeba při vyřizování úředních záležitosti. V kraji je jich už šest – v Ostravě, Frýdku-Místku, Karviné, Bruntálu, Kopřivnici a Opavě. Právě ten posledně jmenovaný a nově otevřený jsme navštívili.

V Opavě na sídlišti Kateřinky, v budově Seniorcentra, najdete jeden z nových Senior Pointů. Je to kontaktní místo pro ty, kteří si nevědí rady, kam jít a kde co vyřídit.

„V první řadě je to taková informační kancelář. Aby ten senior nemusel po celém městě bloudit, tak dojde na tento Senior Point, kde mu proškolené pracovnice řeknou, co se s tím dá dělat, kam se má ve městě jít, na jakou instituci, nebo pokud je možnost, tak tady vyplní určité formuláře,“ vysvětluje ředitel Seniorcentra Opava Michal Jedlička.

„A na co máme momentálně největší ohlas, slouží jako kontaktní místo pro přihlášky do programu Senior Pas,“ dodává Jedlička.

No a seniory, kteří přijdou do kanceláře, která je vidět přímo z ulice, přivítá například Martina Šafarčíková. Mnozí už se sem naučili chodit.

„Největší zájem byl hned první den, ale senioři chodí pravidelně. Zvykli si na ty čtvrtky. Kromě Senior Pasů se také hodně ptají na bezplatnou právní poradnu, kterou tady můžeme zprostředkovat. Zájem je i o internet, se kterým mohu pomoci, když si nebudou vědět rady,“ dodává Martina Šafarčíková.

Tento Senior Point je otevřený zatím pouze každý čtvrtek od půl osmé ráno do 16 hodin, ale zřejmě se otevírací doba od ledna rozšíří o další den. Senior pointy podporuje Moravskoslezský kraj, podle kterého tuto službu měsíčně využívají stovky lidí.

autor: mrk
Spustit audio