Senioři ve Frýdku-Místku se dočkali. Mají nové centrum pro své aktivity

17. září 2019 08:10

Aktivity frýdeckomístecké organizace důchodců se soustředí do nového Centra pro aktivní seniory. Je uprostřed sídliště, nedaleko centra města a první akce už se tam konají tento týden. Budovu v Anenské ulici za více než 50 milionů korun postavilo město. Tamní seniorská organizace věří, že centrum přiláká další starší lidi, kteří jsou třeba sami a chtěli by to změnit.

Karel Kunčický z místní organizace seniorů s nadšením provází po nové budově. Od počátků, kdy se o novém centru začalo mluvit, po otevření, uběhlo 16 let. „Dnes je krásný den a jsem rád, že jsem se toho dožil,“ říká dojatě.

Sehnat vhodné místo pro toto centrum nebylo jednoduché. „Putovali jsme po městě a hledali vhodné prostory. Bylo tady mnoho opuštěných budov, ale většina v soukromých rukou. A ty, které patřily městu, nebyly až tak vhodné,“ říká předseda tamní seniorské organizace Dalibor Kališ.

Nakonec město rozhodlo, že opraví bývalý dům pionýrů na Anenské ulici. Jenže se zjistilo, že je v tak špatné stavu, že se musí zbourat. „Tak jsme tady vystavěli nový dům. Celková investice vyšla na necelých 52 milionů korun a všechny aktivity seniorů budeme stahovat právě sem,“ upřesnil primátor Frýdku-Místku Michal Pobucký (ČSSD).

Třeba cvičit budou senioři tady v multifunkčním sále, ať už jógu, na balonech nebo třeba na židlích, podle kondice. „Měli jsme pronajaté různé místnosti po celém městě, teď to budeme mít soustředěné v jedné budově. Je to lepší – jsou tu šatny, sprchy, je to i blízko centra,“ pochvaluje seniorka Anna Sumcová.

Do nového centra se přestěhuje i frýdeckomístecký Senior point z Křížového podchodu, a senioři už tak nebudou muset zdolávat tamní schody.

autor: iha
Spustit audio

Související