Senioři z Jihlavy a Žďáru nad Sázavou zatančí se světovými hvězdami na festivalu KoresponDance

13. červenec 2018

Festival KresponDance každý rok v červenci vítá ve Žďáře nad Sázavou největší taneční hvězdy ze všech kontinentů.

Pořadatelé – ředitelka festivalu Marie Kinsky ze žďárského zámku a Centrum choreografického rozvoje SE.S.TA - ale čím dál více zapojují místní obyvatele. V minulých ročnících už několikrát zaujal i překvapil pěvecký sbor Žďáráček svým tanečně divadelním vystoupením. Kombinovaný projekt chystá i tentokrát se souborem z Ghana Dance Ensemble.

Děti tančí, hrají divadlo a žonglují

Každý rok se na festivalu také představí děti z příměstského tábora, který trvá týden, vždy před festivalem. Letos jsou rozdělené do tří skupin, kdy každou vedou zkušení lektoři. „Já s dětmi dělám divadlo, vyrábíme loutky, takže snášíme harampádí z půdy a snažíme se vymyslet krátké představeníčko. Děti nemusím nic učit, fantazie mají dost, jen je potřeba je v té jejich fantazii podpořit,“ říká s úsměvem Lukáš Bouzek. Ondřej Holba společně s Vojtěchem Hříbkem trénuje nový cirkus: „V našem pojetí to znamená, že děláme párovou akrobacii, děláme s děckama pyramidy a žonglujeme se vším, co se dá,“ uvádí Ondřej a na jednu z odpoledních dílniček připravuje vyrábění žonglovacích míčků. 

Marta Trpišovská společně s Bárou Procházkovou Rakušanovou vede taneční dílnu s dětmi od šesti do sedmnácti let. „Zabýváme se současným tancem. Protože máme děti s velkým věkovým rozdílem, jsou i dispozice jiné, a proto pracujeme hodně formou improvizace. Chceme, aby to všechny bavilo. Děti jsou moc šikovné,“ chválí Marta. Sobotní vystoupení má propojit všechny tři skupiny ve společném představení, které ale teprve vzniká.

p7101961.jpg

To představení dělají senioři

Letos přibyl i taneční projekt, do něhož jsou zapojeny seniorky z Jihlavy a Žďáru nad Sázavou. Mezinárodní projekt trvá už osm let pokaždé v jiném místě, ale vždy se souborem Foco alAire z Mexiko city. "Marcela Sánchez Mota a Octavio Zeivy jsou dva lidé s obrovskou zkušeností, kteří vedou soubor už deset let," říká Lenka Flory, ředitelka pro zahraniční vztahy z Centra choreografického rozvoje SE.S.TA. Na zkouškách spolupracuje nejen jako tlumočnice pro české seniorky. „Do projektu se přihlásily jenom ženy. Vzniklo okamžitě velké sladění duší a obrovský zájem o ten projekt, což se přiznám, jsem ani nečekala,“ dodává Lenka Flory. „Seniorky měly ze začátku strach, že vchází do něčeho, co neznají s lidmi z tak dalekého kraje, jak u toho budou vypadat, jestli nebudou trapné, ale nakonec soubor zjistil, že jsou ti senioři velmi silní, a že to představení vlastně dělají oni," chválí skupinu dvaceti žen z Vysočiny.

Je to napojení

„Je to krásný zážitek i pro nás.“ „Poznali jsme se tady i Žďáráci mezi sebou.“ „Ti Mexičani jsou ohromně hlubocí, citliví lidé.“ „Tekly mi slzy, které jsem zadržovala řadu let.“ „Je to strašně silné napojení, ani nevím, jak bych to popsala." „Mám pocit, že všichni patříme tak nějak k sobě.“ Tak hodnotí spolupráci s mexickým souborem a své pocity z ní žďárské seniorky. Výsledek předvedou na zahájení festivalu KoresponDance v pátek v 18:00 hodin. 

Festival se koná už tento víkend od 13. do 15. července na žďárském zámku.

autor: dak
Spustit audio