Senioři získali termín očkování v neratovické nemocnici, ta o tom nevěděla. Pro zájemce nemá vakcínu

18. leden 2021 17:48

Rezervační systém na očkování proti Covidu-19 pro seniory nad 80 let má další nedostatek. Umožnil totiž objednání do nemocnice, která o vypsaných termínech nevěděla. A teď musí registrované zájemce odmítat. Ti jsou z chování roztrpčeni.

První senioři nad 80 let se mohli do neratovické nemocnice na očkování proti covidu-19 registrovat už na začátek tohoto týdne. Vedení zařízení ale tvrdí, že nemocnice o tom nevěděla a pro zájemce nemá vakcínu. Rezervace proto teď musí rušit a přesunovat na neurčito.

Jedním z odmítnutých je i jedenaosmdesátiletý otec Hany Osičkové, které se podařilo přes rezervační systém zajistit očkování na čtvrtek. Jenže v neděli si na stránkách neratovické nemocnice všimla upozornění, že nemocnice nemá vakcíny. V pondělí jejímu otci termín očkování zrušili.

Rezervaci na očkování už přitom měla řada seniorů potvrzenou na pondělí a v doprovodu s blízkými tak do nemocnice dorazili. A tam je museli odmítnout. 

Nemocnice v prohlášení tvrdí, že rezervační systém umožnil automatické rozesílání termínů k vakcinaci bez ohledu na stav zásob. Když na to zařízení přišlo, pracovníci se snažili všechny termíny do konce ledna zrušit. "Systém MZCR bohužel umožnil objednání k vakcinaci bez vědomí nemocnice. Ihned, jak budou k dispozici vakcinační látky, budeme vás neprodleně informovat," píše se v prohlášení. 

Ministerstvo zdravotnictví ale chybu odmítá. "Dostupnost termínů i vakcíny si musí hlídat samo očkovací centrum," argumentuje mluvčí resortu Barbora Peterová.

Středočeský kraj zatím očkování seniorů nad 80 let proti Covidu-19 nikde nezahájil. Důvodem je podle krajského radního pro zdravotnictví Pavla Pavlíka z ODS nedostatek vakcíny. Situace by se podle něj měla zlepšit ve čtvrtek, kdy dorazí další část látky. Jak uvedl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO), to, že vakcína skutečně přijde, není jasné.

autor: Jaroslav Hroch
Spustit audio