Seriál – 1. díl: Uniforma plukovníka Kandareliho - v Opavě to začalo

18. duben 2016

Uniforma plukovníka Kandareliho - pod tímto názvem najdete ode dneška do pátku v tomto čase sérii reportáží z cesty do Gruzie, kde žije jeden z posledních žijících aktérů Ostravsko-opavské operace. Od ní právě v těchto dnech uplynulo 71 let. Cíl cesty byl jednoduchý - splnit velké přání 92letého válečného veterána, který už dlouho toužil po tom, aby jeho uniformu získalo české muzeum. Rozhodli jsme se, že pomůžeme a tady je první část příběhu.

První z pěti reportáží začíná v Opavě. Právě toto město hraje důležitou roli v celém příběhu, protože už desítky let plukovníka Kandareliho, svého posledního žijícího čestného občana, finančně podporuje. Ze svého malého důchodu by nevyžil.

Z gruzínského města Gori přišla od něj už spousta děkovných dopisů a do nich se dnes také podíváme. Uslyšíme i zástupce opavských legionářů, kteří mezi sebou vybrali peníze pro pana Kandareliho a autor reportáží slíbil, že mu částku osobně v Gruzii předá.

Příběh téměř 93letého válečného veterána je pozoruhodný tím, že začal právě v těchto dnech před 71 lety během Ostravsko-opavské operace a od té doby pokračuje bez přerušení.

Už zítra se v druhém pokračování reportáže přesuneme do Tbilisi. To už bude už jenom krok k uniformě, kterou za pana Kandareliho později předáme českému muzeu.

Čtěte také

Válečný veterán Iraklij Levanovič Kandareli a reportér Martin Knitl
autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.