Seriál Lajna a sKORO NA mizině. Nejen za těmito počiny stojí Vladimír Skórka

18. leden 2021

Hudebník, scénárista, producent, dříve též moderátor, dnes hlavně režisér. To je Vladimír Skórka. Seriál Lajna a sKORO NA mizině, to jsou jeho nejvýraznější poslední počiny. Seriál o hercích, které zaskočila korona krize, si vysloužil nominaci na Cenu České filmové kritiky.

Je pro něj typický slušně drsný humor, mnohdy na hraně, ale uvnitř to má hodně na citlivo – vůči okolí a lidem. Byla jsem ohromena otevřeností a barevností našeho dialogu.
Kateřina Huberová

O seriálu:

Když udeřila ta corona, nikdo nevěděl, co bude. Herci nevěděli, jestli se bude hrát. Spousta z nich dělala super věci, roznášeli jídlo, šili roušky... Já jsem cítil potřebu taky něco dělat. Roušky šít neumím, tak jsem dokonce  uvažoval, že půjdu pomáhat někam do nemocnice.

Můj střihač mi zavolal, jestli bychom nenatočili něco o těch hercích – jak to teď prožívají a tím pro ně třeba i vybrali nějaké peníze... A to mi najednou do sebe zacvaklo, jakože super. To vlastně může být ta moje rouška. Budu dělat něco z oboru, ale zároveň to někde pomůže.

O dětství a vlivech:

I v Lajně i ve sKORO NA mizině se kromě humoru objevují i tragičtější prvky. Ve dvojce Lajně hraje výborný Standa Šárský umírajícího otce tomu Langmajerovi. To bylo navážno. Já jsem si do něj naprojektoval postavu svého dědy, u kterého jsem byl v nemocnici těsně před smrtí.

Vladimír Skórka a Jiří Langmajer

Můj druhý děda ve mně zanechal velký odkaz toho humoru – takový můj „děda Lebeda“. Brával mě na chalupu, tam jsme byli sami Měli luky, šípy, odlívali jsme vojáčky (...) a plavání. Ve škole jsem vstával v pět a v šest se skákalo do bazénu. To mě asi taky pomáhalo formovat.

O otcovství:

Ty děti daly rozměr mému životu. Nikdy bych to už nechtěl jinak. Byl jsem se synem na Lysé. Byli jsme tak poprvé sami. Vylezli jsme nahoru, byl západ slunce. Šli jsme dovnitř, dali si tam polívku, a když jsme vyšli ven, byla úplná tma. On se, chudák, úplně sesypal. Co, budeme dělat? Musíme zavolat mamince... Bylo to boží. Šli jsme, drželi se za ruce, povídali si... Pochopil, že i když je tma, tak se nemusí ničeho bát. Bylo to silné.

Vladimír Skórka

Vladimír Skórka

Aktivní na téměř všech kulturních frontách. Pro ČT (spolu)vytvořil pořady Sabotáž a Pečený sněhulák, pro rádia Helax a Evropu 2 moderoval autorské pořady. Natočil také TV reklamy, psal scénáře virálních a prezentačních firemních videí. Hraje na kytaru – je jedním ze zakládajících členů kapely Robson, měl také svou vlastní formaci Vladimír Cirkus. V poslední době na sebe upozornil režií seriálů Lajna a sKORO NA mizině.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.