Serinkovi a Janečkovi, oběti romského holokaustu. Jejich památku v Plzni nově připomínají kameny zmizelých

8. září 2021

V Plzni přibylo dvacet kamenů zmizelých, z nichž pět je věnováno plzeňským Romům, kteří byli za války odsunuti do koncentračního tábora v Letech u Písku.

Na osmi místech v Plzni se nově objevilo dvacet kamenů Stolpersteine, které připomínají oběti nacistické perzekuce. Kameny se nacházejí v chodnících před domy, v nichž tito lidé žili před násilným sestěhováním a deportací do koncentračních nebo vyhlazovacích táborů.

Stolpersteine připomínající památku rodin Serynkových a Janečkových

Deportace Romů z Plzně do tábora v Letech probíhaly od 3. srpna 1942. Tábor v Letech fungoval tři roky, během nichž jím prošla velká část Romů žijících na území Čech. Zemřelo v něm celkem 327 lidí a další stovky Romů z Let skončily v Osvětimi.

„Letošní ročník projektu Stolpersteine je výjimečný tím, že v prostoru Zastávky v Doudlevcích si připomeneme i oběti romského holokaustu," řekl pro ČTK primátor Martin Baxa (ODS). Nové kameny v Přeštické ulici jsou věnované dospělým i dětem z romských rodin Janečkovových a Serinkových.

Roma Josefa Serinka, za války působícího na Vysočině a přezdívaného "černý partyzán", město letos in memoriam ocenilo prestižní Cenou 1. června. "On jediný přežil, členové jeho rodiny se stali obětí holokaustu," připomněl Baxa.

První kameny zmizelých se v plzeňských ulicích objevily v roce 2012. V jejich mosazném povrchu je vyryto jméno, rok narození, rok deportace a místo úmrtí oběti holokaustu. Do mezinárodního projektu, jehož autorem je německý výtvarník Gunter Demnig, se jižzapojilo 26 evropských zemí. V 1800 městech a obcích bylo do letošního června položeno téměř 90.000 Stolpersteine.

autor: Barbora Němcová | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související