Sestra roku pochází z Třinecka. Její práce je pro ni splněným snem

26. březen 2013

Libuše Koppová z Třinecka porazila několik kolegyň z pražských nemocnic a stala se nejleší zdravotní sestrou. V soutěži Sestra roku 2012 získala ceny Sestra mého srdce a Čestné ocenění za celoživotní dílo v ošetřovatelství. Její práce je pro ni přitom splněným snem.

V dětství se rozhodovala mezi učitelkou a zdravotní sestrou. Nakonec si vybrala to druhé a nelituje. „Je to práce hodně naplňující. Kdybych si měla vybrat, určitě bych do toho šla znovu,“ říká Koppová.

Sestrám by podle jejích slov neměla chybět empatie. Práce pro každého to podle ní není, neměl by ji dělat kdokoli. V ošetřovatelství má už skoro padesátiletou praxi a v současné době se zaměřuje na domácí zdravotní péči.

„V posledních letech jsme přibrali péči hospicovou a myslím, že jsme se něco taky naučili, že jsme schopni těm lidem pomoct i tady v naší oblasti,“ říká Koppová.

Mezi pacienty je natolik oblíbená, že jí jejich hlasy vynesly ocenění. Začínala s praxí jako sestra na popáleninovém oddělení. Třicet let jezdila se sanitkou a nyní se zaměřuje na domácí ošetřování. Sice už má důchodový věk, z pracovního tempa ale neubírá.

Dokonce se pustila do studia na vysoké škole. „Protože k zdravotnictví ruku v ruce jde sociální práce, studuji pátým rokem na magisterském studiu sociální práce,“ vysvětluje Koppová.

Ocenění sestry roku, které získala díky hlasům pacientů, si váží. Zvítězila v konkurenci devíti kolegyň z velkých pražských nemocnic.

autoři: iha , Alina Holušová
Spustit audio