Sesuv půdy pod Gírovou v Beskydech se v roce 2010 stal jedním z největších sesuvů u nás

9. říjen 2018
Česko – země neznámá

Teď vás zavedeme na místo, kde příroda ve vší síle ukázala, co umí. Vydáme se na samotný severovýchod naší země, do Beskyd. A naším cílem tentokrát nebude ani hora, ani jeskyně, ani jezero, ale kus chybějícího svahu na Gírové nedaleko Mostů u Jablunkova.

V noci z úterý 18. května na středu 19. května 2010 probudila obyvatele domku na svazích hory Gírová obrovská rána. Už několik dnů vydatně pršelo, ale že jim v důsledku toho zmizel kousek pod chalupou kus svahu, to opravdu v tu chvíli netušili. Vážnost situace jim došla až ve chvíli, kdy museli z bezpečnostních důvodů své obydlí opustit.

Podle historických materiálů je oblast Gírové v Jablunkovském mezihoří k sesuvům půdy velmi náchylná. Pískovcové podloží, samo o sobě těžce propustné, je pokryto silnými jílovými vrstvami. A ty, když nasají vodu, začnou po pískovci sjíždět. A přesně to se stalo v květnu 2010 na jižní straně Gírové.

Svah o průměrné šířce tři sta metrů se utrhl a dal se do pohybu. Rychlost sesuvu půdy byla zpočátku značná. V prvních dnech se svah do údolí posouval o 150 až 200 metrů za den. Teprve když se stabilizoval, mohly se začít zjišťovat a počítat škody. Celková délka sesuvného území dosáhla jednoho kilometru. Samotný sesuv začíná v nadmořské výšce 730 metrů nad mořem a končí ve výšce 570 metrů nad mořem. Jeho plošný rozsah je asi 20 hektarů.

Velká většina území je majetkem státu a rostl na něm les. Bezprostředně byly ohroženy dva domy stojící opodál. V ohrožení byla také jediná příjezdová silnice do obce Hrčava. Sesuv se však zastavil přibližně 400 metrů od ní na louce jménem Fabrůvka. Tam ještě strhl sloupy elektrického vedení.

Definitivně ale zmizela lesní cesta ze Studeničného na chatu Gírová. Také kus červené turistické trasy a část lesní odvozní cesty Fabrůvka. Podstatné ovšem je, že nikdo při této události nepřišel o život, ani nebyl zraněn a lidé se nakonec do svých domů mohli vrátit. A turisté teď mohou navštívit toto fascinující, úplně nové místo, kde příroda naplno ukázala, kdo je tady pánem.

Spustit audio