Setkání s literaturou za časů koronaviru

Bilá laň, Kinžal, Dívka z města mezi zelenými kopci, Čisté radosti, Asklépios. Tápete? Hned vysvětlíme. To jsou názvy pěti povídek českých autorů, jejichž rozhlasové adaptace vznikaly ve zvláštní době, ve zvláštních podmínkách. Přesněji řečeno v náročné době, v náročných podmínkách „časů koronaviru.“

Upřímně řečeno, natáčení povídky není nikdy jednoduché. Aby se až k posluchači prostřednictvím rozhlasových vln skutečně dostalo to podstatné, co je v textu skryto, to chce dobrého herce a dobrého režiséra. Oboje máme. Máme i dobrého zvukaře, leč nemáme studio. Protože jsme natáčením v budově Českého rozhlasu Olomouc nechtěli zvýšit možnost nákazy kolegů zpravodajců, zprávařů, moderátorů, zvukařů a publicistů, bez nichž by se zpravodajský tok důležitých informací musel zastavit, rozhodli jsme se ve spolupráci s Moravským divadlem natočit s herci povídky v improvizovaných studiových podmínkách. Byla to samozřejmě výzva pro všechny, pro režiséra Tomáše Soldána, zvukaře Zdeňka Slavotínka i pro olomoucké herce.

Ale když se chce, všechno jde, a tak je pětice rozhlasových povídek, které nabídneme během měsíce května, na světě. Bílá laň ve Francii žijící spisovatelky Kláry Notaro rozehrává motiv svobody. Povídka Dívka z města mezi zelenými kopci valašskomeziříčské prozaičky Aleny Mornštajnové si pohrává s historií jednoho známého obrazu. Kinžal českého klasika Jaroslava Havlíčka čerpá z nelehkého období dospívání, kdy každý zážitek jde bolestivě až na dřeň. Čisté radosti pražské rodačky Hany Pachtové vypráví příběh o relativitě stáří. A Asklépios olomoucké prozaičky Heleny Veličkové je baladickým vyprávěním o touze a božím hněvu. Pěti textů se ujalo pět herců – Vladimíra Včelná, Václav Bahník, Vendula Nováková, Natálie Tichánková, a Jaroslav Krejčí.

Setkání s literaturou vysíláme vždy v sobotu po 18. hodině.

Přejeme ničím nerušný poslech a hlavně hodně zdraví!

autor: ele
Spustit audio

Související