Seznamy nezaměstnaných nalezeny u popelnic

19. květen 2004
Pod kůži

Naposledy se něco takového stalo v Ostravě, kde se u popelnice nedaleko Úřadu práce povalovaly seznamy nezaměstnaných včetně jejich rodných čísel. Právě dnes zkoumají celou situaci přímo na místě lidé z Úřadu pro ochranu osobních údajů. Je vůbec možné zamezit podobným chybám a co může způsobit tato zdánlivá maličkost? Odpovědi hledal redaktor Martin Knitl.

Martin Knitl: Osobní údaj může jednoznačně identifikovat konkrétního člověka a může také ukázat na nejrůznější velmi choulostivé souvislosti. Mezi ně patří beze sporu oblast nezaměstnanosti. Proto spustil nález dvou popsaných papírů formátu A4 u popelnice nedaleko Úřadu práce v Ostravě celou lavinu událostí.

Názory občanů: Je to lumpárna. Na takové věci by si měli dávat pozor.

Nějakou pokutou bych to určitě trestal, nenechal bych to jenom tak, protože dnešní doba, ta nezaměstnanost, je opravdu těžká, takhle doklady se někdy válet, každý by toho mohl zneužít.

Martin Knitl: Tyto názory jsme natáčeli přímo na místě nálezu. Hlasy lidí se postupně dostaly k ředitelce Úřadu práce Yvoně Jungové.

Yvona Jungová: Považuji to osobně za selhání jednoho konkrétního člověka. Není to vada systému, ten systém je vypracován tak, aby mohl eliminovat tady tyto možné úniky.

Martin Knitl: Co teď? Tvrdě pátrat po člověku, který papíry vyhodil a hrozit přísnými tresty? Co když to byl zlý úmysl, který poškodí nevinnou oběť? Co když se někde ještě povalují další neobjevené papíry? Vedení Úřadu práce přijímá v každém případě jedno opatření za druhým.

Yvona Jungová: Počínaje nákupem dalších řezaček papírů přes jednání s úklidovou službou, která vlastně vynáší odpadky, až po omezení přístupu k datům v databázi, abychom zamezili a eliminovali možnost dalších takovýchto úniků.

Martin Knitl: Možná řeknete, že nejde o nic víc než dva listy papíru, že se z nich kromě rodného čísla dalo vyčíst pouze jednací číslo uchazeče na Úřadu práce. Jde skutečně o vážnou věc nebo jakousi nafouknutou bublinu? Hana Štěpánková z Úřadu pro ochranu osobních údajů odpověděla tím, že připomněla nedávnou kauzu, velmi jednoduché zneužití osobních dat.

Hana Štěpánková: V jisté lékárně unikaly osobní údaje a dostávaly se do nepovolaných rukou. Je to dáno tím, že vlastně prostřednictvím rodného čísla jsme identifikovatelní v nejrůznějších registrech, v nichž se vyskytujeme, tudíž kdo se dostane k takovému údaji, může s ním nakládat a vlastně vstupovat do našeho soukromí ke svým nejrůznějším nekalým záměrům.

Martin Knitl: Úřad práce v Ostravě zatím postupuje ve své vlastní režii, říká jeho mluvčí Svatava Baďurová.

Svatava Baďurová: Jsme přesvědčeni, že se nám podařilo podstatně pokročit v určení konkrétního viníka, ale nezlobte se, nemohu být v této chvíli ještě konkrétnější. Paní ředitelka Jungová podala policii trestní oznámení na neznámého pachatele z důvodu úniku chráněných údajů.

Martin Knitl: Své postupy má také Ministerstvo práce a sociálních věcí, dodává mluvčí resortu Kateřina Prejdová.

Kateřina Prejdová: Na základě výsledků, které vyplynou z šetření, pak vyvodíme patřičné závěry.

Martin Knitl: Případ zatoulaných papírů z ostravského Úřadu práce zdaleka nekončí. Musí se prověřit celá spousta okolností. V každém případě je třeba zdůraznit, že osobní údaje jsou citlivými informacemi. I ten prostý fakt, že je člověk v evidenci Úřadu práce, je sám o sobě choulostivý zejména vůči dalšímu profesnímu životu. Desítky lidí, jejichž jména se válela u popelnice, nezažívají rozhodně příjemné pocity. A v tuto chvíli nikdo zatím není schopen říci, jestli těchto jmen nebude ještě více a jestli se podařilo zachytit všechny ztracené papíry. Rameny krčí pochopitelně také ředitelka ostravského Úřadu práce.

Yvona Jungová: Já se velmi omlouvám všem, kterých se to dotýká, a vyzvala jsem všechny zaměstnance k tomu, aby zintenzívnili ochranu údajů, se kterými pracují, a aby se nám podařilo co nejdříve očistit jméno Úřadu práce.

Do pořadu Pod kůži se dostalo nejenom to zmiňované jméno Úřadu práce, ale především dva listy papíru, které obsahovaly desítky jmen lidí, kteří jim svěřili svá data. Autorem této reportáže byl Martin Knitl.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu