Šilheřovice odmítli s průmyslovou zónou i pracovní příležitosti

28. červen 2001
Co nás pálí , Co nás pálí

Značné komplikace způsobilo ostravskému magistrátu referendum, které proběhlo v obci Šilheřovice. Tamní obyvatelé vyjádřili svůj nesouhlas se vznikem největší průmyslové zóny v regionu. Zatímco odpůrcům výstavby se podařilo prosadit svůj názor, ostravská radnice bude muset řešit nemalé problémy.

Zamítavý výsledek referenda znamená, že Ostrava nebude moci nabídnout vhodné podmínky pro výstavbu továrny japonské Toyoty. Celkově se počítalo s pracovní příležitostí pro 12 000 lidí. Primátor Ostravy Čestmír Vlček neskrýval zklamání.

"Tato plocha neměla alternativu. Čili 300 ha pro takového investora, o kterém se mluvilo, nemáme nebo nemůžeme nabídnout. Samozřejmě okamžitě začaly pracovat příslušné útvary. Já se obávám, že plocha těchto podmínek, že se nenajde."

Referenda se v Šilheřovicích zúčastnilo více než 800 lidí. Proti hlasovala asi třetina obce.

"Kdyby ta zóna byla menší, tak by se nepochybně našly pozemky, které Ostrava vlastní a nemuselo by to být u Šilheřovic. Nám prostě se takový to způsob plánování nelíbí a trošku to připomíná ty minulé doby, kdy vlastně čím více, tím lépe, ale ono to vždycky není."

"Do zóny lehkého průmyslu nepatří jenom věci pěkné, ale i věci méně pěkné, tak bychom neradi, aby se přiblížila zóna až k nám, tady za humna k našemu bydlišti, jelikož jsme zvyklý si tady 100-200 metrů od baráku zajezdit na kole v čistém lese."

Starostka Šilheřovic Ludmila Janošová byla do poslední chvíle přesvědčena, že průmyslová zóna pomůže obecní pokladně.

"Je dostatečně odcloněná od obce a myslím si, že může přinést finanční prostředky obci, které strašně chybí. V současné době máme 15 milionů Kč dluhu díky tomu, že jsme postavili splaškovou kanalizaci a čistírnu odpadních vod a plynofikaci, čili to byly obrovské investice."

Hejtman Evžen Tošenovský zastává podobný názor jako primátor Ostravy. Je přesvědčen, že bez podnikatelských zón, i takto rozsáhlých, není možné změnit průmyslovou tvář města.

"Pokud budeme se pohybovat pořád jenom v tom hutnictví, pořád jenom v oblasti těžkého průmyslu, budeme mít docela vážné problémy pořád a budeme se s tím těžce vypořádávat."

Vít Rupricht se Sdružení pro obnovu a rozvoj severní Moravy a Slezska výsledek referenda akceptuje. Zároveň ale dodává, že demokratické rozhodnutí může mít v mnoha směrech i nepříjemné důsledky.

"Potom si ti lidé nemohou stěžovat, že ta práce tam nebude."

Velká průmyslová zóna je pro město strategická. Vedení ostravského magistrátu zatím netuší, kde a zda vůbec se podaří nalézt jiné vhodné území. Ani zóna v Nošovicích není schopna podle primátora Vlčka poskytnout automobilce odpovídající zázemí. Šilheřovičtí se tak postavili proti názorům obce, města i kraje. Odpůrci průmyslové zóny budou nyní usilovat o vznik CHKO v dané lokalitě.

Přepsal: Česká informační agentura.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu