Silničáři se chystají na zimní údržbu silnic. Z minulé sezóny ušetřili stovky tun materiálu

16. listopad 2020 08:40

S přípravami na zimní údržbu cest začali krajští silničáři. V současnosti opravují techniku a také doplňují sklady posypových materiálů. Zásobení jim usnadnila minulá mírná zima, která si vyžádala menší počty výjezdů. Třeba Správa silnic Moravskoslezského kraje díky tomu ušetřila stovky tun posypu.

„Před začátkem zimy se provádí kalibrace sypačů, aby se zajistilo přesné dávkování materiálu, které je dané vyhláškou,“ říká náměstek ředitele krajských silničářů Milan Novák.

Posypového materiálu má krajská správa silnic dostatek na celou zimu i s rezervou. Ušetřeno má i z loňska. „Chemického materiálu jsme spotřebovali zhruba třetinu a inertního posypu taky,“ dodává Novák.

První výjezd v Ostravě

Posypový materiál ušetřily třeba také Ostravské komunikace, které se starají o silnice ve městě. Společnost už dokonce má za sebou první výjezd.

„Měli jsme pár mostů v Ostravě, kde mohlo dojít k namrznutí. Byly to většinou mosty, které jsou nad řekou. Tam při poklesu teplot může vznikat námraza, takže byl výjezd,“ popisuje výrobní náměstek Petr Uhlíř, který tvrdí, že společnost je na zimu dobře připravená.

autor: Petr Dušek
Spustit audio

Související