Silvie Mikulcová: Okurková sezóna

31. květen 2011
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Domácnosti zaplavil strach ze zeleniny. Může za to bakterie, která způsobuje krvácivé průjmy. Má už na svědomí desítku lidských životů. Okurky teď znovu a letos o něco dříve vévodí zpravodajství. Jak to myslíme?

Okurková sezóna je tady. To mě napadlo v posledních dnech při čtení novin a sledování televize. Zelenina dala název období, které přichází zejména v létě a které se vyznačuje tím, že kvůli vysokým teplotám a dovoleným se toho příliš moc neděje.

Vysílat a tisknout se ale musí a tak si mnohdy křečovitě vymýšlíme témata, kterými své minuty či stránky plníme. Mimochodem díky aktivnímu a vtipnému kolegovi z tiskové agentury jsme tady v Ostravě svého času mezi sebou soutěžili o titul Okurka roku. Vítězství si jednou odnesl titulek „Beskydami obchází had zabiják."

Pokud si dobře pamatuji, tak tenkrát šlo o záhadnou smrt houbaře, které jsme se intenzivně věnovali všichni. Nejenže had nemá nožičky a tak těžko může chodit, navíc tenkrát nezabíjel plaz ale sršeň a alergie na jeho bodnutí. Na obranu kolegy a taky svou vlastní ovšem musím dodat, že před nebezpečným, neznámým hadem tenkrát varovala sama policie.

Skoro to teď vypadá, že se nám okurka za hanlivé zacházení s jejím jménem pomstila. Strach, který se teď mezi spotřebiteli šíří, chápu. Včera jsem kupovala zásoby zeleniny a ovoce, najednou jsem si mnohem víc než dřív všímala země původu na etiketách. Zboží ze Španělska jsem se chtěla pro jistotu vyhnout, jenže to bych si neměla z čeho vybrat. A tak nezbývá než omývat, loupat a vařit.

Zelináři to teď budou mít těžké. S panikou zákazníků se špatně bojuje. Na frak asi dostanou i propagátoři zdravé výživy. Obávám se, že v našich domácnostech teď bude zase chvíli panovat bůček.

autor: mik
Spustit audio