Silvie Mikulcová: Pěstouni

21. červenec 2012
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Stát teď řeší, co s dětskými domovy a pěstouny. Senátoři nechtějí, aby pěstouni byli profesionálové. Jinými slovy, aby místo sociálních dávek dostávali plat. Příslušná novela zákona se tak vrací zpět do poslanecké sněmovny. Nad péčí o děti, které nemohou žít s rodiči, se zamýšlí Silvie Mikulcová.

Natáčela jsem v kojeneckém ústavu, dětském domově i v pěstounské rodině. Ačkoli domovy prošly v našem regionu v posledních letech poměrně rozsáhlou obměnou a prakticky všechny fungují na bázi rodinných buněk, bylo mi lépe v malém ostravském bytě, kde voněl čerstvě napečený štrúdl.

Se ženou, která přijala dvě romské děti, jsme si tenkrát povídaly hrozně dlouho. Reportáž z toho tehdy nevznikla, protože pěstounka nechtěla. Na veřejnosti totiž řekla něco v tom smyslu, že jí výchova cizích dětí živí. A sklidila za to kritiku, i od lidí, od kterých to obzvláště bolelo.

Vlastně pořád nechápu, v čem je problém. Proč bychom se na pěstouny měli dívat jako na mučedníky? Prostě dělají práci, a tak bychom jim měli jako společnost zaplatit. A měli bychom na to podle mě být i patřičně hrdí. Já totiž cítím mezi slovy dávka a plat opravdu rozdíl.

Navíc domovy děti nikdy nemohou naučit hospodařit a ukázat jim, jak to v rodinách chodí. Že je nutné zaplatit nájem, že se na dovolenou musí šetřit, že se táta s mámou třeba občas pohádají. Že se domů může člověk vždycky vrátit, ať se stane cokoli...

Obavy ze zneužívání peněz od státu jsou podle mě plytké. Jistě i profesionální pěstounské rodiny mohou chybovat a bylo by naivní domnívat se, že se neobjeví potíže. A argument, že by bylo pěstounů více a mohlo by to vést k likvidaci úspěšně fungujících ústavů? Tak o tom si dokonce myslím, že je zvrácený. To bychom do škol třeba mohli taky vrátit rákosky a zlodějům zase sekat ruce.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.