Šimpanzí kluk se má čile k světu, návštěvníci ho ale zatím ještě neuvidí

4. květen 2020

Ačkoli už návštěvníci mohou do ostravské zoologické zahrady, vnitřní expozice stále ještě zůstávají zavřené. Proto také neuvidí dvouměsíční mládě šimpanze, jehož narození vzbudilo mezi chovateli i lidmi velké nadšení. Jak ale v rozhovoru řekla mluvčí zoologické zahrady Šárka Nováková, šimpanzi zatím nesmí ani do venkovního výběhu.

Jak se mláděti daří?

Daří se mu dobře, matka o ně vzorně pečuje a také ostatní členové skupiny mládě respektují. Všechno zatím probíhá, jak má.

Čtěte také

Mládě ale zatím neuvidíme. Proč?

Lidoopi jsou velmi náchylní k přenosu lidských nemocí, takže tady chceme opravdu snížit riziko. I režim chovatelů je zpřísněný.

Kdy jste zjistili pohlaví mláděte?

Úplně hned to nebylo, protože matka si mládě chránila. Ale chovatelé to odkoukali docela brzy po narození. Určitě nedošlo k chytání mláděte, ale bylo pohlaví zjištěno pozorováním.

autoři: Romana Kubicová , tif
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.