Sir Arthur Conan Doyle: Berylová korunka. Případu se ujímá Sherlock Holmes

28. červen 2021

V centru dvoudílné rozhlasové adaptace povídky Berylová korunka stojí pan Holder, vlastník jedné z největších londýnských bank. Při jedné z náročných bankovních transakcí se mu dostane do rukou nesmírně vzácná berylová korunka. Přestože se klenot snaží uchránit, nepodaří se mu to, a berylová korunka je poničena. Kdo je oním nebezpečným vandalem? Je možné, že je jím syn pana Holdera?

Čtou: Tomáš Krejčí, Jaroslav Krejčí, Michal Przebinda, Jan Ťoupalík, Petr Vaněk, Vladimíra Včelná
Připravil: Jan Sulovský
Překlad: Zora Wolfová
Režie: Simony Nyitrayová
Natočeno: 2017

Sir Arthur Conan Doyle prý začal psát, aby si ukrátil čas, když čekal na pacienty. Kdo ví, co je na tom pravdy. Medicínu však skutečně vystudoval a lékařskou praxi pak provozoval celých osm let. Narodil se do velké katolické rodiny, byl by býval měl celkem devět sourozenců, ale dospělosti se jich dožilo jen šest. Příjmení Conan, které začal Arthur Doyle později užívat, pochází od prastrýce Michaela Conana, bratra babičky z otcovy strany, který byl Arthurovým kmotrem. V devíti letech poslali rodiče Arthura do jezuitské internátní školy, kde jeho jedinou radostí bylo psaní dopisů matce. Později odjel na rok na jezuitskou školu do Rakouska a nakonec v roce 1876 začal v Edinburghu studovat medicínu. Ještě během studií mu časopisecky vyšla první povídka.

V roce 1880 Doyle studium přerušil a přijal na sedm měsíců místo lékaře na lodi plovoucí kolem pobřeží Grónska. Po dokončení školy pak pracoval jako lodní lékař na lodi plující do západní Afriky. Zjevně nebyl žádný zápecník a bačkora. Nakonec ale přece jen zakotvil, konečným přístavištěm se mu stal Portsmouth. K vlastní ordinaci si pořídil taky ženu, dceru a syna, léčil a psal. V červnu 1891 vyšla v časopise Strand Magazine povídka Skandál v Čechách, první ze série dvanácti příběhů Sherlocka Holmese, které pak s velkým ohlasem vycházely každý měsíc. Nakonec  vyšly i knižně ve sbírce Dobrodružství Sherlocka Holmese, a to jak ve  Velké Británii, tak ve Spojených státech. Dnes už víme, že se tehdy zrodila legenda.

autor: ele
Spustit audio

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.