Šířila lékařka vinohradské nemocnice tuberkulózu?

20. září 2002
Pod kůži

Lékařka vinohradské nemocnice Hana Burešová byla obviněna, že šíří nebezpečnou infekci. Muže s infekční tuberkulózou totiž poslal na vyšetření, ale uvěřila, že ho tam doveze jeho přítel. To se však nestalo, nemocný na vyšetření nedorazil. Za několik dní ho přivezla záchranka a nakonec zemřel. Kvůli šíření nebezpečné choroby z nedbalosti proto dostala Hana Burešová podmíněný trest. Mohla skutečně lékařka ohrozit zdraví lidí, nebo šlo o nešťastnou souhru náhod?

Lékařka Hana Burešová se proti rozsudku odvolala a na její obranu sepsalo přes 3 500 lékařů a zdravotníků petici. Případ začal loni, kdy poslední sobotu před Vánoci přišli do vinohradské nemocnice dva muži z východního Slovenska. Jeden z nich, Jan Vápeník, na tom byl evidentně špatně. Proto Burešová tehdy nařídila rentgen plic a vyšetření na specializovaném pracovišti.

Na tom rentgenu tam bylo rozsáhlé zastření obou plicních polí, které znamenalo, že je tam rozsáhlý zánět, o jehož původu nebylo možné z toho rentgenového snímku jednoznačně usuzovat. Na základě tohoto nálezu jsme se rozhodli, že pacienta nemůžeme hospitalizovat u nás na naší klinice, protože tam pro jeho léčbu nejsou podmínky. A poté, co jsme teda mu navrhli převoz sanitou, kterou on odmítl s tím, že je tam s kamarádem autem a že není problém, aby ho tam kamarád dopravil autem, s čímž ten kamarád souhlasil.

Na specializované vyšetření do Thomayerovy nemocnice už ale dvojice nedojela. Nemocný Jan Vápeník svého kamaráda Jána Jančušku přesvědčil, ať ho odveze zpátky domů. Pár dní na to však nemocný zemřel na tuberkulózu. "Řekl, že on tam nepojede, abych ho odvezl domů. A já nemůžu svobodného chlapa nikam nutit," vypověděl přítel zemřelého Ján Jančuška.

Do věci se vložila média, policie a pak přišel soud. Lékařka byla v nepřítomnosti odsouzena na základě trestního příkazu. Ten zněl na šest měsíců s podmínkou na dva roky za šíření nakažlivé choroby. Burešová se odvolala, a tak stanula letos 26. července před pražským městským soudem.

Lékaři na podporu Hany Burešové sepisovali petice, řada z nich přišla k soudu. Ještě nikdy nevyjádřila česká zdravotnická obec tolik solidarity s některým z kolegů, který se dostal do sporu s justicí. "Kolegyně je tedy nesmírně pečlivá a svědomitá. A když jsem slyšela, co se všechno ten den stalo, tak si myslím, že ten postup byl naprosto v pořádku a já bych to na jejím místě udělala určitě stejně," hájí Burešovou MUDr. Tereza Pučelíková.

Co mohla lékařka s nemocným dělat, aby se svou, jak stojí v trestním příkazu, nedbalostí nedopustila šíření nakažlivé choroby? "Kdyby kdokoliv z nás v té situaci byl, já nevím, jak by postupoval. Možná kdyby člověk měl víc zkušeností, jako třeba teď mám já, protože jsem starý člověk, tak bych si to tam třeba nechal napsat a od něj podepsat. Zavazuji se, že ho odvezu hned do toho. Ale to se říká dneska, že jo," připojuje se soudní znalec Luděk Trnka.

Soud s Hanou Burešovou je alespoň prozatím přerušen, další pokračování následuje až v říjnu. A jak hodnotí průběh sporu státní zástupce Jaroslav Šaroch? "Zatím se mé stanovisko nezměnilo. Podle mého názoru průběh toho hlavního líčení stále mám za to, že podporuje obžalobu. Přesto, co tam bylo řečeno a přes postoj obhájkyně," řekl.

Takže nadále trest, který byl v trestním příkazu? "Ten trest se mi nezdál nepřiměřený, proto jsem proti tomu nepodával odpor," dodává státní zástupce Jaroslav Šaroch.

Trochu stranou zůstává kolega zamřelého pacienta Ján Jančuška. Ten už je u soudu jen jako svědek. Odsouzen byl trestním příkazem stejně jako lékařka. Ovšem neodvolal se, nemá peníze na advokáta, jak se nám později svěřil. Spor mezi zdravotnickou veřejností a justicí tedy pokračuje. Rozsudek nad Hanou Burešovou bude vynesen nejdříve v říjnu. Ovšem - kdoví jestli.

Přepisy pořadů zajišťuje Česká informační agentura .

autoři: dka , Pavel Janošec
Spustit audio

Více z pořadu