Situace se uklidňuje, toky dosáhnou maximálně 2. stupně, hasiči pokračují v likvidací škod

19. červen 2020

Řeky v Moravskoslezském kraji stoupnou podle prognózy Povodí Odry většinou maximálně na druhý stupeň povodňové aktivity. Třetího dosáhnou výjimečně. Zastavěná území by měla být ohrožena jen minimálně.

Týká se to například třinecké části Hradiště a Petrovic u Karviné. „Jde o lokality, kde bývají problémy při intenzivnějších srážkách pravidelně,“ řekla mluvčí státního podniku Šárka Vlčková. Dodala, že lidská obydlí může voda ohrožovat i tam, kde se vyskytnou silnější bouřky.

Před osmou hodinou ráno dosáhla třetího povodňového stupně Polančice v Polance, druhého pak Baštice v Bašce a Lučina v Domaslavicích. Už předtím byla na třetím stupni Jičínka v Novém Jičíně.

Kvůli vydatnému dešti hasiči v Moravskoslezském kraji jen do dnešního rána zasahovali více než 150krát. Hlavně odčerpávají vodu ze sklepů, čistí kanály a likvidují popadané stromy.

Čtěte také

Jak potvrdil mluvčí hasičů Petr Kůdela, vše se zatím obešlo bez zranění. Museli stavět i ochranné hráze z pytlů s pískem. „Těch pytlů byly zhruba tři stovky na čtyři místa. Dvakrát to bylo v Novém Jičíně-Žilině, jednou v Ostravě-Svinově a pak v Šenově u Ostravy,“ uvedl.

V Šenově u Ostravy hasiči odčerpali vodu ze vzniklých lagun. Podle starosty Jana Blažka (nez.) dnes lidé pokračují v čištění sklepů a v jejich vysoušení. Jak velké škody na obecním majetku voda způsobila je zatím podle něj těžké vyčíslit.

Voda ale podemlela třeba obrubníky při stavbě nového chodníku, který se teď musí dělat znovu. „Týká se to místních komunikací, všechno se to teď bude kontrolovat,“ dodal starosta.

Hasiči dnes také ještě opakovaně odčerpávali vodu ze zatopených sklepů v Ostravě-Svinově. Přívalový déšť tam prudce zvedl hladinu místní říčky Porubky. „Ta se zvedla až o dva metry. Velmi ale pomohla regulace, kterou tady v minulých letech udělalo Povodí Odry,“ řekl starosta Ostravy-Svinova Radim Smetana (ČSSD).

Spustit audio

Související