Sjezdovky v Jeseníkách jsou zatím stále zelené, u většiny z nich už ale stojí sněžná děla

18. listopad 2020

Sjezdovky v Jeseníkách jsou zatím stále zelené, u většiny z nich už ale stojí sněžná děla. Zatímco někteří provozovatelé skicenter jsou už na zimní sezonu takřka připraveni, jinde mají stále napilno. Čekají je revize či kontroly zimní techniky. Nedostatku vody na výrobu technického sněhu se letos nebojí. Víc je znepokojuje koronavirová krize.

Příprava sklicenter v Jeseníkách

Petr Staňa je technikem NDT nedestruktivní zkoušky ostravské firmy, která se specializuje na kontrolu ocelových lan a lanovek. Právě teď dokončuje na Ramzovském sedle tzv. defektoskopii tříkilometrového lana. „Tu nejdelší část máme za sebou. Byl zkontrolován celý úsek lana. Byl zkontrolován každý zámek, mezizámčí,“ říká Staňa. Kontrola lan u spodní dráhy žádné nedostatky neprokázala, podle technika je její provoz bezpečný. „U lanového vleku je to tak, že když se naloží nové lano, tak první kontrola se dělá do roka, potom po sedmi letech a potom co dva roky,“ popisuje technik.

Příprava sklicenter v Jeseníkách

Ve skiareálu v nedaleké Branné musí defektoskopii provádět kvůli stáří lanovky i vleku každý rok. Letos už ji má provozovatel Rostislav Procházka za sebou. Do týdne by měl mít hotové i povinné revize. „To je otázka dvou dnů. Je to revize strojní. To znamená motor, brzdy, kladky, baterie a potom elektrikář zkontroluje elektřinu, jestli to všechno chodí,“ popisuje provozovatel. Děla už společně s kolegy rozmístil po kopci, pokud udeří silnější mrazy, okamžitě je Rostislav Procházka spustí. „Jenom a jedem. Vody máme nad normu. Tolik vody máme snad poprvé,“ dodává Procházka.

Příprava sklicenter v Jeseníkách

Přípravu na zimu má za sebou i areál ve Františkově. Jeho provozovatelka Petra Ševčíková jen doufá, že vládní opatření proti šíření koronaviru do sezóny příliš nezasáhnou. „Zůstávám optimistou v tom, že zima bude stejně dobrá jako léto. Nicméně situace není jednoduchá. Nevíme, jak dlouho budou opatření trvat, Brzdí nás to zejména ve sjednávání pracovních příležitostí na zimní sezónu,“ popisuje Ševčíková. Současně se obává, že v případě nákazy u některých z jejich zaměstnanců může i během sezóny řešit personální potíže. Zajistit si ale rezervy pro tyto případy ale bude podle ní hodně těžké. Už teď není snadné získat kvalitní tým.

autor: Andrea Švubová | zdroj: Český rozhlas Olomouc
Spustit audio