Skladatel Vítězslav Hádl žije v obci s poetickým názvem Stříbrná Skalice. Nejvíc času tráví u vody

11. únor 2022

Hudební skladatel Vítězslav Hádl je podepsaný pod stovkami písniček. Z řady z nich se staly hity. Jistě znáte Já jsem tvá neznámá, Znala panna pána, Cesta ke štěstí, Nech brouka žít, Sblížení, Kino Gloria nebo Dávné lásky. Jeho písničky zpívali Hana Zagorová, Petr Rezek, Helena Vondráčková, Karel Gott, Václav Neckář nebo Jiří Korn. Narodil se za dramatických okolností v květnu 1945 na pražském Žižkově, ale dnes žije poklidně a spokojeně ve Stříbrné Skalici na východ od Prahy.

Na svět přišel v sobotu 5. května 1945, kdy v Praze probíhalo Pražské povstání. Jeho maminka naštěstí odmítla zůstat v porodnici, kterou vzápětí rozmetala puma svržená při náletu. A tak se narodil v protileteckém krytu. A jak sám říká, od té doby nad ním bdí Anděl strážný.

Většinu svého života prožil v Praze. Když se pak jeho dospělý syn Daniel, který se vydal v otcových stopách, odstěhoval za Prahu a vzal si s sebou i „rodinné“ nahrávací studio, chtěl být Vítězslav Hádl poblíž, a tak se s manželkou ocitli ve Stříbrné Skalici.

Koupili si tam pozemek a nejprve bydleli ve sto let staré chalupě, kterou jim majitelé nechali zadarmo. A stavěli vedle ní nový dům. „Když jsme ho postavili, tak jsme to tam hned celé obešli. A protože jsme oba s manželkou velcí turisti, máme to tam dnes kompletně prochozené,“ říká skladatel.

Od Louňovic přes Vyžlovku, Jevany, Hradec a Stříbrnou Skalici se podle jeho slov táhne pruh nádherných lesů s kaskádou rybníků. „Když to člověk vezme od Vyžlovky, od rybníku Vyžlováku, kolem kterého je krásná procházka a všude jsou tam cyklotrasy, tak může v půlce té cesty zahnout doprava na tak zvané Voděradské bučiny, což je národní přírodní památka. Nachází se tam neskutečná fauna i flóra. Je to kus ryzí přírody kousek od Prahy,“ popisuje Vítězslav Hádl.

Posázavský pacifik a Hvězdárna Ondřejov

Kromě toho miluje i cestu Posázavským pacifikem, který jezdí z Čerčan do Ledče nad Sázavou. A zcela mu učarovala také Hvězdárna Ondřejov. „Tam je to fantastické. Je tam muzeum, několik kopulí a taky největší zrcadlový dalekohled u nás. Už jenom projít se tam v tom okolním parku je skvělé,“ dodává skladatel.

A jelikož je jeho manželka vášnivá rybářka, chodí s ní velmi často do vesničky Konojedy, kde je krásný rybníček. „To je totální Lada, to se nedá ani popsat. Kolem stojí ty Ladovské domečky, je tam les a rybník. Manželka loví a já odpočívám a relaxuju,“ přiznává Vítězslav Hádl.

Jaká další místa v okolí jsou pro něj důležitá, jaké štěstí ho v životě potkalo a jak vznikají jeho hity, se dozvíte při poslechu celého pořadu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.