Sklizeň obilí a řepky v Moravskoslezském kraji se chýlí ke konci

27. srpen 2019 09:56

Sklizeň obilí a řepky v Moravskoslezském kraji se chýlí ke konci. Průměrný výnos činí zatím u obilovin 6,4 tuny z hektaru, což je téměř o tunu více než loni. O 0,75 tuny průměrný krajský výnos převyšuje i celorepublikový průměr. Zemědělcům ještě v kraji chybí sklidit necelých 4,4 procenta z téměř 61.000 hektarů polí. Vyplývá to z informací, které v pondělí zveřejnilo ministerstvo zemědělství.

Nejvíce ploch polí v kraji (téměř 39.000 hektarů) je osázeno ozimou pšenicí. Zemědělci ji už mají sklizenou z více než 95 procent polí. Průměrný výnos 6,73 tuny z hektaru je zhruba o tunu na hektar vyšší než loni a o 0,84 tuny na hektar vyšší, než činí průměrný výnos za celou republiku.

Zemědělcům v kraji ještě chybí sklidit zhruba 2,5 procenta polí osázených jarním ječmenem, 14,5 procenta polí s ovsem a 16,5 procenta polí s tritikale, což je obilnina, která vznikla křížením žita a pšenice. Jarní pšenici, ozimý ječmen a žito už mají sklizeny všechny. Kromě žita a tritikale je u všech obilovin zatím průměrný výnos v kraji vyšší, než je celorepublikový průměr.

Zemědělci už sklidili také více než 99,5 procenta polí s řepkou. Průměrný výnos z hektaru činí 3,2 tuny, což je o 0,01 tuny méně než před rokem. Oproti republikovému průměru je ale výnos v kraji o 0,13 tuny na hektar vyšší.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související