Školáci z celého regionu objevují kouzlo bádání

3. říjen 2012

Ostravská univerzita nabízí žákům základních a středních škol šanci vyzkoušet si vysokoškolské studium. Svět vědy jim má na filozofické i přírodovědecké fakultě přiblížit přírodní i humanitní vědy. Roli vysokoškoláků si už vyzkoušeli studenti Střední odborné umělecké školy a gymnázia v ostravském Zábřehu. Pro mnohé z nich to byla vítaná změna.

Osmnáctiletý Tomáš Pavlík přišel i se spolužáky prozkoumat akademickou půdu. Svou školní lavici tak na jeden den vyměnil za vysokoškolskou studovnu, běžnou hodinu pak za přednášku o filmu.

„Nejvíce mě zajímá, jak film propojuje život v různých obdobích, jako například když byl komunismus, jaký vliv na to mají filmy a podobně,“ říká středoškolák.

Kromě toho si žáci středních a základních škol zahráli na vědce. Pod vedením vysokoškolských učitelů například vytvářeli hesla pro internetovou encyklopedii. Úkol vymyslel Jaroslav David z filozofické fakulty.

„Chceme jim ukázat, že na Wikipedii mohou být i hesla, která oni sami vytvoří. Zároveň jim chceme ukázat, jaké jsou základní rysy vědecké práce,“ vysvětluje David.

Zájmu školáků je univerzita schopna přizpůsobit osm tématických okruhů. „V příštího letošního a příštího školního roku se budou ještě různě doplňovat, rozšiřovat. O které je zájem větší, tak nějak je modifikujeme. O které je zájem menší, tak třeba vyřadíme a dáme jiný,“ dodává David.

Nejen studenti z Ostravy-Zábřehu si mohou odnést cenné rady. Maturant Tomáš Pavlík tak začal víc věřit knihám než internetu.

„Internet nikdy není stoprocentní a když hledáte nějaký odkaz, tak nějaký člověk nemusel mít správné údaje,“ přidává své poznání maturant.

Do vysokoškolského Světa vědy se zatím zapojilo deset škol z Moravskoslezského kraje. Akademici si od této spolupráce slibují hlavně větší šanci najít talenty přírodních i humanitních věd.

autor: stj
Spustit audio