Školní inspekce prošetří údajnou šikanu v dětském domově

19. červenec 2005
Zprávy , Zprávy

Dětský domov v Čeladné čeká další kontrola. Na žádost ministerstva školství by jí měla provést Česká školní inspekce. Podle skupiny bývalých vychovatelů se tam svěřenci setkali se šikanou ze strany několika zaměstnanců. Krajský úřad, který domov zřizuje, to odmítá. Stížnosti na praktiky v čeladenském domově už několikrát řešil, žádná pochybení nenašel.

Strach a fyzické tresty, tak to podle bývalé vychovatelky Šárky Gadziokové vypadalo v Dětském domově v Čeladné. "Dovolím si tvrdit a stojím si za svém, že děti v Dětském domově Čeladná na Frýdeckomístecku jsou bité, týrané. A co je nejhorší, že nejen fyzické, ale i psychické týrání je tam značné."

Na atmosféru v zařízení pro děti bez domova několikrát upozornila krajský úřad i ministerstvo školství. Obvinění se týkala hlavně ředitelky Miroslavy Červenkové a její tehdejší zástupkyně. Ministerstvo školství stížnosti předalo na krajský úřad, který je zřizovatelem domova, říká mluvčí Michaela Lagronová. "Kde jsme dostali odpověď od zástupkyně hejtmana paní doktorky Wenigerové, že tam proběhlo šetření a že nic takového, žádné šikanování z té kontroly nevyplynulo. Druhá věc byla, že jsme kontaktovali i moravskoslezský inspektorát České školní inspekce, který také provedl kontrolu v tomto ústavu a nezjistil nic."

Děti

Úředníci podle krajské mluvčí Šárky Swiderové domov v Čeladné několikrát navštívili. "Náš odbor školství, konkrétně odpovědná pracovnice s některými lidmi z odboru kontroly a dalšími tam byla devětkrát ještě před červnem tohoto roku, v červnu opakovaně, poslední kontrola proběhla minulý čtvrtek. Výsledky byly vždycky stejné, to znamená, že nelze prokázat, že by děti v tomto domově utrpěly jakékoliv újmy."

Kraj vnímá kauzu jako problém jedné stěžovatelky - Šárky Gadziokové. Podal na ní dokonce trestní oznámení za ohrožování mravní výchovy. Na dětech si údajně vynucovala, aby psaly dopisy a popisovaly, kdo a jak je šikanuje. Stejně jako desetiletý Arnold, který se měl pokusit kvůli neúnosné situaci v ústavu pokusit o sebevraždu. "Máme za prokázané, že jsou vynucené, že ty děti je nepsaly dobrovolně, nepsaly je samy. Všechny děti, které psaly dopisy, i ty, které je nepsaly, prošly speciálním psychologickým vyšetřením nestranného psychologa. Nic z toho se neprokázalo. Neprokázalo se to ani v případě tohoto chlapce. Chlapec je nezletilý, proto nemohu zveřejňovat detaily toho vyšetření," reaguje Swiderová.

Krajský úřad

Jako vychovatel pracoval v domově několik měsíců i Dan Foldyna. K 30. červnu letošního roku mu ústav neprodloužil smlouvu - podle nového školského zákona totiž neměl dostatečnou kvalifikaci na své místo. On sám to vnímá jako výmluvu a říká, že stejně jako jeho bývalou kolegyni ho propustili kvůli tomu, že se ohradil proti poměrům v domově. "Teď se ta situace tam zlepšila tím, že byla vyměněna zástupkyně ředitelky. Takže určitě se tam zlepšila atmosféra. Že tam k šikaně teď dochází, nemůžu říct, protože už tam nejsem. Podle toho, co mi říkaly děti, tam k tomu docházelo. Atmosféra, kterou jsem tam během několika měsíců zažil, o tom hovořila více než jasně."

Foldyna ale připustil, že nikdy nebyl přímým svědkem nějakého tělesného trestu. Do Čeladné přijede další kontrola, upřesňuje mluvčí ministerstva školství Michaela Lagronová. "Není dobré tyto záležitosti bagatelizovat, proto jsme se rozhodli, že oslovíme Českou školní inspekci, ústřední inspektorát v Praze, aby naplánoval speciální výjezd do tohoto ústavu, který by měl proběhnout někdy v září nebo říjnu."

Případem Dětského domova v Čeladné se teď zabývá i policie. Ředitelku domova Miroslavu Červenkovou jsme nezastihli - v těchto dnech je na dovolené.

autor: mik
Spustit audio