Školy čelí přívalu reklamních agentů

27. červen 2001
Pod kůži

Reklamní aktivity patří v současné době k běžným a každodenním zkušenostem. Výjimkou nejsou ani školy, které čelí přívalu nejrůznějších obchodních zástupců. Mnozí rodiče ani netuší, že se jejich děti mohou stát součástí promyšleného reklamního tahu.

Na školy se obracejí obchodní zástupci nejrůznějších firem. Většinou nabízejí drobné dárky. Za to však požadují spolupráci.

Do jedné ze základních škol ve Vratimově v okrese Frýdek - Místek přišel během vyučování agent jedné stavební spořitelny. Prostřednictvím třídní učitelky vyzval děti ke společnému fotografování - také v době výuky.

Podmínkou ale bylo, aby děti přišly oblečené tak jako liška - maskot spořitelny - v modrých džínech a bílém triku. Zástupkyně školy si potvrdila, že k této akci skutečně došlo.

Ředitelka školy ve Vratimově: Vím, že domlouvali nějaké společné focení a od paní učitelky ze třídy vím, že se měli společně fotit.

Jeden z rodičů žáka z 5. třídy s tímto postupem firmy, ale i s vedením školy nesouhlasí.

Rodič žáka 5. třídy: Myslím si, že tyto aktivity nepatří na školní půdu a každopádně s tím nesouhlasím, protože se jedná o soukromou firmu a ta si má své aktivity vyvíjet někde jinde, ale ne ve škole.

Vratimovská základní škola má právní subjektivitu. Přesto se spolu s dalšími obrátila na Okresní úřad Frýdek - Místek. Vedoucí referátu školství Marta Glosová nevidí na společném fotografování dětí k reklamním účelům nic špatného.

Marta Glosová, vedoucí referátu školství: Ptali se ředitele a my jsme k focení, prosím, dali souhlas.

Co se týká fotografování v modrobílém oblečení, jeden z žáků odmítl příkaz třídní učitelky splnit.

Žák: Paní učitelka mi nejprve vyhrožovala, že mi dá poznámku, nakonec to však neudělala.

Vedení školy tuto výpověď ovšem zpochybňuje.

Ředitelka školy ve Vratimově: Takové, že by to bylo pod příkazem, to tedy silně pochybuji.

Zajímalo nás, jak na se na tuto záležitost dívá především přednosta Okresního úřadu Frýdek - Místek Jiří Kajzar. Podle jeho vyjádření nebylo rozhodnutí úřednice správné.

Jiří Kajzar, přednosta Okresního úřadu Frýdek - Místek: Tady ten dotaz byl na vedoucí školského referátu, mohu říct, že to nebylo příliš vhodné, já se osobně domnívám, že děti nemají vystupovat v žádné reklamně jakýchkoliv firem, byť by to bylo jako v tomto případě motivováno darem určitých pomůcek či soutěží, výhod a podobně. Já se domnívám, že ty firmy skutečně dělají všechno proto, aby se svými produkty uspěly.

Přednosta Kajzar vydal nařízení, které by mělo do budoucna podobným případům zamezit.

Jiří Kajzar, přednosta Okresního úřadu Frýdek - Místek: Já jsem vydal pokyn, že u škol, které jsou v naší působnosti - tzn. nemají právní subjektivitu, nic podobného nepřipadá do úvahy. U škol v právní subjektivitě, tam je to v pravomoci ředitele. My vydáme doporučení, že i těmto školám, aby nic takového napříště nebylo možné.

Účast dětí v reklamních akcích přímo na půdě školy je nevhodná i podle ministerstva školství. Potvrdila to Dagmar Němečková z tiskového odboru. Zároveň také upřesnila, kdo by měl tyto aktivity řešit.

Dagmar Němečková, tiskový odbor ministerstva školství: Reklama ve škole je podle mého názoru nový fenomén, se kterým se musí současná škola vyrovnat stejně jako třeba s mobilními telefony. Pokud jde o uskutečnění reklamní akce ve škole, tak to záleží výhradně na rozhodnutí ředitele školy, zda tuto akci povolí.

Zeptali jsme se také posluchačů Českého rozhlasu.

Anketa:

Já bych chtěla říct jedno - že by se děti neměly využívat ohledně reklam.

Pokud by taková firma chtěla udělat si reklamu, tak jedině se souhlasem rodičů.

Pokud si chce nějaká firma dělat reklamu na dětech, tak to ne.

Co si o tom všem myslí stavební spořitelna? Podle své mluvčí Pavly Pasekové se od této konkrétní akce distancuje.

Pavla Paseková, mluvčí stavební spořitelny: V případě, o kterém se zmiňujete, se nejednalo o oficiální akci, ale šlo o individuální aktivitu jednoho z našich místních obchodních zástupců a rozhodně jde o politováníhodné nedorozumění.

Autorka: Přestože reklamní fotografování dětí zajistil obchodní zástupce jménem spořitelny, společnost po jeho konkrétním jménu dále nepátrala.

Přednosta Okresního úřadu Frýdek - Místek dodává, že v podstatě školy dealerům dveře občas otevírají. Vždy by ale měly mít na paměti, jaký může mít tento krok důsledky.

Jiří Kajzar, přednosta Okresního úřadu Frýdek - Místek: Ta situace ve školství je taková, jaká je. Ty finanční prostředky na pomůcky se těžko shánějí, ale to není omluva proto, aby se školy a učitelé zaplétali s různými soukromými aktivitami. Myslím, že to bude takové varování do budoucna, že nic takového prostě není možné.

Trochu jinak se na tento problém dívá poslanec z parlamentu a člen školského výboru Radim Turek.

Radim Turek, poslanec: Kdybychom udělali nějaký unáhlený krok, tak bychom mohli ohrozit i samotné školy, které mnohdy obdrží třeba nějaký sponzorský dar a ty dary bývají často spojené s reklamou, takže měli bychom spíše apelovat na nějakou takovou morálně-etickou stránku.

Na podzim se bude Poslanecká sněmovna zabývat novým návrhem školského zákona. Podle Dagmar Němečkové z tiskového odboru ministerstva školství by mohla být legislativní cesta dostatečně účinná.

Dagmar Němečková, tiskový odbor ministerstva školství: V této souvislosti bych chtěla ještě upozornit na návrh nového školského zákona, kde se objevuje pasáž o absolutním zákazu reklamy ve školách.

První zveřejnění případu na základní škole Vratimov vyvolalo bouřlivé reakce. Potvrdilo se tak, že reklama na půdě školy je problémem, o kterém se ví, ale nemluví.

Děti ve věku kolem 11 let sice bezpečně ovládají soupisy fotbalových mužstev či obsah televizních seriálů, dosah reklamy je zatím mimo jejich chápání. Fotografování, ale i sestavování reklamních sloganů ve výuce chápou jako běžnou povinnost. Je tak pouze na učitelích, aby dokázali včas rozpoznat co je a není vhodné - už kvůli přirozené autoritě, která je v pedagogické práci nutná, a i ve vztahu k rodičům.

Přepsal: Česká informační agentura

autoři: ada , mta , mrk , spr
Spustit audio

Více z pořadu