Školy se ani letos neobejdou bez kantorů-důchodců

3. září 2001
Co nás pálí , Co nás pálí

I v novém školním roce se školy budou potýkat s nedostatkem kvalifikovaných učitelů. Ředitelé, zejména základních škol, budou muset i tentokrát spoléhat na pomoc důchodců. Tento problém přitom netrápí jen malé obce, ale jak dokládá Martin Knitl z ostravského studia Českého rozhlasu, třeba také severomoravskou metropoli.

Učitelské stavy musejí být zachovány. Pokud není z čeho vybírat, jedinou záchranou jsou důchodci. Toto tvrdí mnozí ředitelé škol už několik let.

Božena Valášková: O práci projevilo zájem osm absolventů pedagogické fakulty na národní školu. Potřeba je asi 80 učitelů. Právě tento nedostatek aprobovaných učitelů město Ostrava řeší tak, že zaměstnává důchodce.

Tuto informaci poskytla přesně před rokem ředitelka bývalého Školského úřadu v Ostravě Božena Valášková. Stačí jen vyměnit čísla a zpráva je doslova jako nová. Stejné platí také o situaci na Bruntálsku. Více Alois Motyka z referátu školství OÚ.

Alois Motyka: Především je to na těch okrajových školách okresu, na Rýmařovsku a samozřejmě Osoblažsko. Jsou školy, které mají až 40 % učitelů, kteří nejsou pedagogicky a odborně způsobilí.

Problémy má i Ostrava, dodává vedoucí školského odboru zdejšího magistrátu Věra Kuchařová.

Věra Kuchařová: V současné době se bohužel bez důchodců neobejdeme. Těchto lidí musíme využívat vzhledem k tomu, že hlavně na 1.stupni nám chybí aprobovaní učitelé a i zástupy za mateřské dovolené.

Vy jste hovořila o aprobacích. V této souvislosti se hodně zmiňuje angličtina, jazyky. Myslíte si, že bude opět nedostatek angličtinářů?

Věra Kuchařová: Bohužel, i v tomto školním roce opět bude nedostatek kvalifikovaných učitelů anglického jazyka, protože rodiče především umisťují děti na tyto jazyky, vybírají si je a víme proč, že to je hlavně zájem pro výpočetní techniku, informatiku. Bohužel se nám zase k letošnímu roku jeví jako nadbytek učitelů aprobovaných pro jazyk německý, je takový až nezájem.

Přesná čísla budou znát jednotlivé OÚ nejdříve v polovině září. Jen málokdo očekává výraznou změnu k lepšímu. Finanční motivace odrazu je celou řadou absolventů vysokých škol, ale i stávajících učitelů. Nejde zdaleka pouze o Moravskoslezský kraj. Například na Příbramsku chybí 35 jazykářů. Liberecký okres přijímá pro tento školní rok 80 penzistů. České školství jako lákadlo pro kvalifikované učitele stále silně pokulhává.

Přepsal: Česká informační agentura

autoři: mta , mrk , spr
Spustit audio

Více z pořadu