Skončil odvoz kalů po chemičce Ostramo z Česka, spalují se v Německu

11. květen 2022

Odpadová firma už odvezla všechny kaly z ostravských lagun do Německa. Potvrdila to Pavla Ivácková, mluvčí společnosti AVE CZ, která měla na starosti likvidaci zbylých kalů.

V Německu se kaly spalují a využívají pro vznik tepla a energie. Dříve je společnost vozila do tlakové plynárny ve Vřesové na Sokolovsku. Ta ale v roce 2019 ukončila provoz. Firma si proto vyřídila povolení pro přeshraniční převoz odpadů a poslední kaly, které ještě čekaly na spálení, v těchto dnech dovezla do Německa.

Odstraňování ropných kalů

Ropné laguny po Ostramu byly jednou z největších ekologických zátěží v Česku. Desítky let obtěžovaly obyvatele v okolí především zápachem. Jejich odstraňování začalo v roce 2004, dlouho se ale komplikovalo a protahovalo, mimo jiné proto, že v lagunách bylo více kalů, než se předpokládalo. Celkem bylo z lagun odtěženo skoro 300.000 tun kalů.

„V této chvíli už v naší republice není žádný odpad z ostravských lagun. Poslední kaly, které čekaly na svůj odvoz ke spálení, právě v těchto dnech doputovaly do cílové stanice v Německu. Aktuálně dochází k pálení posledních zbylých tun tohoto odpadu,“ uvedla Ivácková.

Likvidace ropných lagun v Ostravě
Spustit audio

Související