Skoro kilo zlata a na 300 diamantů. Fabergého vejce je k vidění v Galerii minerálů ve Dvoře Králové

6. červenec 2022 07:53

Říká se mu Fabergého vejce. Originálů existuje na světě jen kolem padesáti. Jedna z novodoných verzí je nově k vidění v Galerii minerálů ve Dvoře Králové nad Labem. Jde o mistrovské dílo, na kterém jeden trutnovský zlatník dennodenně pracoval celý půlrok. Jeho dílo je vyrobené z téměř kilogramu zlata, osázené drahými kameny a minerály. 

Čtěte také

„Tady máme to zlaté vejce, vyrobené na zakázku. Nahoře, když se odklopí víčko, tak je přesná kopie této naší budovy ve zmenšeném měřítku. Je to úplně přesné, včetně okýnek vyřezaných z bílého zlata,“ ukazuje Luboš Bláha, majitel galerie.

Přišli jsme do místnosti, kde je dominantou jedna jediná vitrína uprostřed. Už to evokuje u návštěvníka pocit, že se jedná o něco velmi vzácného. „Ano, je to mimořádné. Jedná se o novodobou verzi Fabergého vejce.

Kdo to byl Fabergé?

„Peter Carl Fabergé byl ruský zlatník a klenotník hugenotsko-německého původu. Narodil se v ruském Petrohradě a v letech 1875 až 1917 vyráběl ve Francii pro tamní bohaté vrstvy taková zlatá vejce s překvapením uvnitř.

Unikátní Fabergého vejce je k vidění v Galerii minerálů ve Dvoře Králové

Popišme tuto ukázku mistrovské práce. „Vejce i s podstavcem má 27 centimetrů. Celé je vyrobeno ze čtrnáctikarátového zlata, bylo na něj použito 850 gramů zlata. Je osázené 273 broušenými diamanty. Potom jsou tam vybroušené ametysty z Brazílie, model naší galerie je vytvořen z bílého zlata. A kameny jsou speciální modré a černé smalty.

Čtěte také

„To se dříve používalo, tato technologie je stará nějakých 400 let, dříve se na drahé zlaté předměty používaly smalty. Jsou to různé vrstvy, použity jsou různé speciální laky.

Na zlaté vejce se dívá také manželka Luboše Bláhy Karla. Chtěla jsem se zeptat, jestli by nebylo lepší mít tento unikát u sebe v obývacím pokoji. Ale pochopila jsem, že asi nikoliv. „Myslím si, že tady je to krásné, lidé si to mohou prohlédnout a je to taková úžasná rarita.

Čí to byl nápad, pořídit si Fabergého vejce?

„Já znám zlatníka Kornějeva, který je původem z Ruska. Už je mu hodně let a tak mi říkal, Luboši, než umřu, tak vyrobím jedno vejce pro tebe. Protože on je umí dělat. Tak jsme si pořád říkali, jaké vejce. Potom jsme postavili galerii a jeho Fabergého vejce ukazuje přesnou kopii této naší budovy, dodává s úsměvem Luboš Bláha.

Jednu z novodoných verzí Fabergého vejce bude možné vidět v Galerii minerálů ve Dvoře Králové nad Labem na Trutnovsku po dobu letních prázdnin. Potom bude vejce uloženo do trezoru.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související