Skupina Klezmatics vydává nové album Apikorsim

10. duben 2017

I když skupina Klezmatics vznikla v New Yorku, její hudební inspirace pocházejí z Evropy. Klezmatics jako první navázali na hudbu židovských osad, která až do 2. světové války tvořila významnou část evropské kultury.

Nejednalo se jen o hudební styly, ale i o životní styl, zvyky či jazyk jidiš židovských komunit na území dnešní Ukrajiny, balkánských států, Polska či Běloruska. Židovské osady se vylidňovaly už od konce 19 století díky bídě i pogromům, ale definitivní zánik této kultury přinesla 2. světová válka a holocaust.

K oživení zájmu o hudbu starých klezmerbandů, jak se židovským kapelám dnes říká, došlo až v 80. letech 20. století ve Spojených státech na akademické půdě i mezi potomky židovských přistěhovalců.

V New Yorku tehdy vznikla skupina Klezmatics pod vedením trumpetisty Franka Londona. Druhou hlavní oporou skupiny je zpěvák a akordeonista Lorin Sklamberg. Loni oslavili Klezmatics 30 let své existence a po delší odmlce se vrátili s novým albem, které nazvali Apikorsim - což v překladu z židovského jazyka jidiš znamená Kacíři.

Vedoucí skupiny Klezmatics trumpetista Frank London prohlašuje, že ho stejnou měrou inspiruje jazzový velikán Miles Davis jako hudba balkánských dechovek. Právě díky jeho muzikantské erudici se skupině podařilo propojit staré venkovské tance s inovativním hráčským uměním i aranžérskými postupy.

Titulní skladba posledního alba newyorské skupiny Klezmatics se jmenuje Apikorsim, Kacíři, což je symbolem věčného zpochybňování vžitých pravidel a zvyků. "Tento název jsme zvolili z mnoha důvodů - a také proto, že Klezmatics rozhodně nejsou ortodoxní skupinou," říká trumpetista Frank London.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.