Skvělý textař z rozhlasové dílny Jiří Aplt

24. srpen 2012

Byl textařem, libretistou hudebních komedií a operet, současně dlouholetým redaktorem Československého rozhlasu v oboru tzv. „malých hudebních žánrů“. Jmenoval se Jiří Aplt. Letos v srpnu (20.) je to 95 let, co se narodil (v Praze).

Jiří Aplt (20.8.1917-22.11.1990) absolvoval v letech 1929-1938 gymnázium v Praze na Smíchově a poté, i když moderní taneční hudba, swingová zvlášť, byla jeho vášní od mladých let, musel zastávat velmi všední profese: byl saldokontiskou v pražské chemické továrně Derby Obé, posléze úředníkem v Ústředí pro hospodářsko zemědělské výrobky (až do roku 1949). Ale pak už dokázal svůj zájem prosadit a podařilo se mu dostat do hudebně dramatické branže. Nejprve byl dramaturgem v Divadle Umění lidu v Karlíně, v letech 1952-52 zastával rovněž roli dramaturga v Divadle Čs. státního filmu. V roce 1952 začala jeho spolupráce s Československým rozhlasem. Nejprve působil jako externista v redakci malých hudebních žánrů, od roku 1953 až do roku 1970 byl v téže redakci redaktorem a dramaturgem operetní hudby; posléze v rozpětí let 1971-1982 pak slovesným režisérem malých hudebních žánrů.

Jiří Aplt při natáčení

To je přirozeně jen velmi strohý výčet profesí, jimiž Jiří Aplt prošel. Za tím vším však se skrývá jeho nejbohatší přínos pro celou oblast české populární hudby. Napsal totiž několik set písňových textů – ať už na hudbu českých autorů, nebo na převzaté zahraniční melodie. Jako příklad uveďme tituly „Malovaný džbánku“, „Krásné je žít“ (úryvek z této písně zpívané Karlem Gottem si můžeme poslechnout ve zvukové ukázce k této stránce).
Jiří Aplt napsal dále libreta k hudebním komediím a operetám - Kulatý svět, Zkrocení zlého muže, Marné chytračení, Moje žena Penelopa, Stalo se v dešti, Vzhůru na Madeiru, Robin Hood a k dalším, přeložil texty k operetám Volný vítr, Tlachalka, Bandité, Madame Favart…

Jiří Aplt-při práci ve studiu

Jiří Aplt patřil k rozhlasákům, jejichž působnost daleko přesáhla rozměr jejich domovského působiště

Spustit audio