Sladký i slaný. Jak vzniká karamel a proč si získal svět?
Karamel znamená v latinském překladu doslova třtina a med. Připravit ho můžete zahříváním cukru na přibližně 110 °C, kdy začne probíhat karamelizace.
Barva se mění od průhledné přes zlatou až po tmavě hnědou a chuť od příjemně sladké po výrazně hořkou. Oblíbená a moderní je verze v podobě slaného karamelu. Ten má i svoji historii – pochází z francouzské Bretaně, kde ho v sedmdesátých letech minulého století vymysleli. Skvělou chuť získal díky přidání mořské soli.
Karamel slouží také jako barvivo a ochucovadlo do pečiva, kávy, piva, likérů, zmrzliny nebo krému, který si můžete namazat na vafli nebo palačinku. Je používaný na výrobu bonbonů karamelek.
Jeho hustota závisí na délce a teplotě při vaření i obsahu vody. Pokud chcete získat ovocný tekutý karamel, ke karamelové směsi před ztuhnutím přilijte pomerančový džus a rychle míchejte.
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor

Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.