Šlechtitelům se povedl zázrak. Orchideje nám díky tomu kvetou i v přesušených bytech

5. leden 2021

Orchideje nám dělají svými květy velkou radost i teď v lednu. Nejméně náročná orchidej je Phalaenopsis, česky můrovec. Její nenáročnost ale nebyla vždy samozřejmostí. Podle pardubického zahradníka Františka Hlubockého se povedl šlechtitelům doslova zázrak.

„Tady se povedl šlechtitelům doslova zázrak. Pamatuji si na to, jak jsme Phalaenopsis pěstovali ve skleníku a považovali jsme za velký kumšt, když nám vykvetla.  Ve skleníku jsme měli ještě udělaný domeček, aby tam byla opravdu vysoká vzdušná vlhkost. Nevím, komu přesně se povedl ten zázrak, ale dnešní orchideje tohoto typu v pohodě snášejí i přesušený vzduch v městských bytech,“ říká zahradník František Hlubocký.

Čtěte také

Jediné, co  Phalaenopsis  potřebuje, je dostatek rozptýleného světla a umístění na severovýchod nebo severozápad u skla. A pak samozřejmě správnou péči a dodržení několika zásad.

Kde uříznout uschlé květy

Uschlé květní stvoly se musí zkrátit, nelitujte je, rostlině to prospěje. „Když se na odkvetlý květní stvol pozorně podíváte, uvidíte, že má schované pupeny pod šupinou. Nechte od spodu maximálně dva tyto pupeny. A se zkrácením nečekejte. Tyto orchideje rostou v bytech velmi dobře a sotva odkvetou, hned začnou stvol zase prodlužovat a vytvářet na konci nová poupata. Pokud byste stvol neuřízli, měli byste za pár měsíců orchidej až u stropu,“ usmívá se zahradník.

Květ orchideje rodu Phalaenopsis

I když se šlechtitelům podařilo vyšlechtit orchidej, která dobře snáší přesušené byty, vlhkost jí přece jen dopřejte. Když rostlinu jednou za čtrnáct dní osprchujete nebo orosíte, udělá jí to dobře. Ale měli byste ji nechat taky občas vyschnout. Rozhodně nesnáší stání ve vodě. Na dno květináče můžete dát  propustné kamínky, ale samotná rostlina musí stát nad nimi. Občas použijte hnojivo na orchideje. V létě častěji, v zimě stačí jednou za tři týdny až za měsíc. Orchidej hnojivo ocení, nemá totiž dobu vegetačního klidu, roste i v zimě, což vyplývá z toho, že pochází z tropů.

Vzdušné kořeny nestříhat ani nelámat

Kdo se opravdu zajímá o pěstování květin, měl by se nejdřív zajímat o to, odkud ten který druh pochází. Původ je důležitý, dá se z něj vyčíst, co rostlina bude potřebovat ve svém novém prostředí. Například orchidej roste ve vlhkých pralesních podrostech. 

„Navíc orchidej neroste v zemi, ale svými vzdušnými kořeny se zachytává větví stromů nebo skal, odkud si bere vlhkost. A jak staré kořeny postupně odumírají, nahradí je ty vzdušné. Proto je zásadní i pro naše pěstování vzdušné kořeny nestříhat ani nelámat. Je potřeba si jich vážit, protože tyto kořeny slouží k přirozené obnově rostliny. Podle původu je také jasné, že orchidej nepotřebuje zeminu, stačí jí nadrcená kůra, perlit, nadrcené tašky, a podobně,“ vysvětluje zahradník František Hlubocký.

Spustit audio

Související